Romania intra in etapa de operationalizare a Centrului CYBER, prima institutie a Uniunii Europene gazduita de tara noastra
centru cyber bucurestiorganizare centru cyberministerul finantelor centrul cyber
Pe 10 decembrie 2020, statele membre UE au ales ca Romania sa gazduiasca viitorul sediu al Centrului european de competente industriale, tehnologice si de cercetare in domeniul securitatii cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind, astfel, prima structura UE de pe teritoriul tarii noastre.
Trecerea la etapa de pregatire a operationalizarii noului centru, atat la nivelul elaborarii cadrului normativ, cat si din punct de vedere al administrarii si resurselor financiare necesare, reprezinta o prioritate pentru Guvern.
Astfel, sub coordonarea Ministerului Finantelor si Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii se va infiinta GLI-CYBER, grup de lucru interinstitutional responsabil cu identificarea masurilor si cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operationalizarii la Bucuresti a Centrului de competente industriale, tehnologice si de cercetare in materie de securitate cibernetica - Centrul CYBER.
"Voi duce la bun sfarsit instalarea primei agentii europene de pe teritoriul nostru, avand privilegiul sa fi fost desemnat, anul trecut, reprezentant special al Guvernului pentru pregatirea si promovarea candidaturii Romaniei in negocierile pentru noul sediu CYBER. Este o etapa fireasca de continuitate a eforturilor echipei care a pregatit candidatura Romaniei si care a facut posibila aceasta victorie fara precedent pentru tara noastra.
Suntem intr-un dialog permanent cu reprezentantii Comisiei si lucram impreuna la un calendar pentru operationalizare", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finantelor.
Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operationalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentantii Ministerului de Finante. Unitatea va asigura interfata dintre autoritatile si institutiile din Romania si reprezentantii Comisiei Europene insarcinati cu operationalizarea Centrului CYBER.
Crearea Centrului CYBER si a retelei de centre nationale presupune sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia si dezvoltarea industriala in domeniul securitatii cibernetice, in complementaritate cu structurile existente.
Prin aceasta initiativa, se are in vedere construirea unui pol european de expertiza tehnologica in materie de securitate cibernetica, in special in domenii precum criptografia, serviciile de securitate a retelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea retelelor, securitatea programelor informatice si a aplicatiilor sau aspectele umane si societale ale securitatii si ale protectiei vietii private.
Centrul CYBER va reprezenta o structura cheie in contextul eforturilor UE de configurare a unui ecosistem european in materie de securitate cibernetica.
Centrul va avea un rol important in sprijinirea crearii de legaturi intre actorii publici si privati din domeniu, mediul academic si industria de profil din Uniune, asigurand, totodata, coordonarea intre centrele nationale pentru securitate cibernetica din statele membre.
Centrul va actiona pentru stimularea cercetarii si inovarii tehnologice in vederea consolidarii securitatii cibernetice in cadrul Uniunii.
Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetarii in domeniul securitatii cibernetice disponibile prin cele doua programe de finantare ale UE cu relevanta pentru sector - Europa Digitala si Orizont Europa.