Romania este codasa pana si la ponderea numarului de IT-isti in totalul fortei de munca
salarii itspecialisti itangajati it romania
In anii in care ne autointitulam tigrul Europei si economia duduia, tara noastra a devenit cunoscuta si pentru capabilitatile din domeniul tehnologiei informatiei, pe scurt IT. Ne putem lauda ca, pe langa exportul de specialisti, Romania este atractiva si pentru deschiderea de reprezentante ale unor companii IT&C aici.
Insa, in ciuda faptului ca ne consideram foarte buni in domeniu, in ciuda faptului ca
UiPath a ajuns sa fie listata la Bursa din New York si sa valoreze miliarde de dolari, statisticile Eurostat nu arata prea bine.
Tara noastra este la coada clasamentului Uniunii Europene in privinta ponderii specialistilor in tehnologia informatiei si comunicatii in totalul fortei de munca din tara.
Anul trecut, specialistii IT&C reprezentau numai 2,4% din totalul fortei de munca din Romania, fapt care ne pune pe penultimul loc intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Dupa noi este Grecia, cu o pondere a IT-istilor de numai 2%. In schimb, in Bulgaria, ponderea specialistilor IT&C in totalul fortei de munca era de 3,2%, iar, in Ungaria, de aproapr 4% .
Pe primele locuri in privinta procentajului de specialisti IT&C din totalul fortei de munca erau, in 2020, Finlanda (7,6%) si Suedia (7,5%).
In intreaga Uniune Europeana, activau 8 milioane de specialisti IT&C, reprezentand 4,3% din totalul fortei de munca din UE.
In schimb, Romania este fruntasa la procentul de femei care lucreaza in domeniul IT. Astfel, 26,2% dintre specialistii IT&C din Romania sunt femei, tara noastra fiind pe locul al treilea in UE.
In Bulgaria, 28,2% dintre specialistii IT&C sunt femei, in Grecia 26,5%, iar, in Ungaria, numai12,3%.
In medie, in cadrul Uniunii Europene doar 18,5% dintre specialistii IT&C sunt femei.
Specialistii IT&C sunt cei mai bine platiti angajati din Romania
In ceea ce priveste salariile, conform datelor Institutului National de Statistica, in mai 2021, salariul mediu net in tehnologia informatiei si comunicatii era de 6.699 de lei.
In randul specialistilor din acest domeniu de activitate, cele mai mari salarii nete le aveau cei din domeniul serviciilor in tehnologia informatiei si serviciilor informatice: 8.192 de lei, in medie.
In schimb, salariul mediu net pe economie a fost de numai 3.492 de lei, in mai 2021, cele mai mici salarii nete fiind destinate angajatilor din domeniul HoReCa: 1.850 de lei.
In 2020, sectorul IT&C a contribuit cu 6,8% la formarea PIB al Romaniei si cu 0,6% la cresterea economica.