Robotul de citit
inteligenta artificialaroboticaperceptie robotilectura romaniacitit romania
Al doilea studiu pe tema Inteligentei Artificiale la locul de munca, realizat de Oracle si Future Workplace in zece tari a constatat ca oamenii nu numai ca nu se tem de roboti, ci au mai multa incredere in acestia decat in semenii lor cu sange cald si circumvolutiuni.
Conform studiului, care a luat in calcul parerile unui numai de 8.370 de angajati, cu varste intre 18 si 74 de ani, 64% dintre ei acorda mai multa incredere unui robot decat managerului lor, iar 65% sunt optimisti, incantati, chiar recunoscatori ca, printre colegii lor, se numara roboti.
Cei mai vrajiti sunt angajatii din India (60%), China (56%) si Emiratele Arabe Unite (44%), la polul opus fiind francezii (8%).
In acelasi timp, angajatii din India (89%) si China (88%) au mai multa incredere in roboti decat in managerii lor, urmati de cei din Singapore (83%), Brazilia (78%), Japonia (76%), Emiratele Arabe Unite (74%), Australia/Noua Zeelanda (58%), SUA (57%), Marea Britanie (54%) si Franta (56%).
Jumatate dintre angajati s-ar sfatui mai degraba cu un robot in loc sa-si consulte managerul, iar 82% considera ca robotii pot face lucrurile mai bine decat managerii lor…
Circa 26% considera ca, fata de manageri, robotii sunt mai buni in a furniza informatii impartiale; 34% cred ca ei ar fi stricti in ce priveste programul de lucru; 29% cred ca roborii ar rezolva mai bine problemele si 26% sustin ca robotii ar gestiona mai bine bugetul.
Situatia din Romania nu este cunoscuta inca, cel putin la nivel de sondaj. Cert este ca, luna trecuta, angajati ai unei uzine constructoare de automobile au intrat spontan in greva, de teama ca robotii ii vor lasa fara loc de munca.
Papa Francisc a indemnat, recent, companiile IT sa aiba grija ca inteligenta artificiala sa nu aduca o noua forma de barbarie, in care legea celui mai puternic sa prevaleze asupra binelui comun.
Papa considera ca pana si tehnologia are nevoie de principii morale teoretice si practice si a avertizat cu privire la pericolele folosirii inteligentei artificiale pentru a vehicula "opinii tendentioase si date false care ar putea otravi dezbaterile publice si chiar manipula opiniile a milioane de oameni, pana la punerea in pericol a institutiilor care garanteaza coexistenta civila pasnica".
"Daca asa-zisul progres tehnologic ar deveni un dusman al binelui comun, acest lucru va duce la o nefericita regresie pana la o forma de barbarie dictata de legea celui mai puternic", a spus Suveranul Pontif.
Este posibil ca inteligenta artificiala sa ni se para un lucru mare pentru ca inteligenta umana insasi se imputineaza, devenind ea insasi artificiala precum buzele si sanii sau precum mancarea.
Intr-adevar, robotii usureaza sarcinile omului, dar, deocamdata, spre deosebire de acestia, nu platesc taxe si impozite. Un cugetator persan considera ca dragostea si buna-intelegere sunt insusiri ale omului, iar furia si poftele trupesti vin de la animale. De la roboti ce vine?
Intr-adevar, ne fac sa castigam timp, dar, daca asta este un castig veritabil, ce anume facem cu el? Lancezim sau ne ocupam cu ceva (mai) util? Ne miscam mai mult, ne... culturalizam? Ne largim orizontul sau ni-l ingustam in ecrane de telefoane, hipnotizati de aranjarea bombonelelor cazatoare? Citim, ca sa fim, cu adevarat, mai breji decat robotii?
Un studiu realizat anul trecut arata ca romanii aloca numai cinci minute pe zi lecturii, in timp ce suedezii sau polonezii citesc, in medie, 12-13 minute pe zi.
Numai 3% dintre romani citesera peste 10 titluri in 12 luni; 42% dintre elevii cu varste de 15 ani erau analfabeti functional, adica nu inteleg un text pe care il citesc, iar, in capitala Romaniei, numai 8 din... 100 de elevi indrageau lectura si citeau de placere, nu pentru ca erau obligati de profesori sau parinti. Studii de acum trei ani aratau ca peste o cincime dintre romani nu citesc deloc carti.
In aceste conditii, o inventie potrivita ar fi robotul de citit. Exista deja? Atunci, unul care sa ne ajute sa si intelegem...
Foto: pexels.com/Alex Knight