Review: Genius Mouse Ring, inelul care devine noul mouse
geniusmouse ringgadgetineldispozitivreview
Nu este vreun soricel "inelat" si nici macar un inel de logodna care are vreo bijuterie in forma de animalut, cocotata pe metalul pretios. Este un gadget foarte interesant si util, intr-o lume a gadgeturilor care devin din ce in ce mai mici si mai portabile, dar mai ales, purtabile. Cum nu poti sa ai un laptop de genul fotomodelelor de la Victoria Secrets, intr-o lume a laptopurilor care seamana cu Piedone si un mouse cat un sobolan din subsolurile Case Poporului, cei de la Genius au inventat un alt fel de mouse. Este vorba de "Ring Mouse".
Dupa cum ii spune si numele se pune pe deget, chiar si pe degetul alesei, dar nu pentru a o cere in casatorie (decat daca vreti sa pareti mai tocilari decat sunteti), ci pentru a ajuta la navigarea pe internet si printre fisierele de pe propriul laptop.
Pe langa mouse-ii usor cocosati pe care ne pliem podul palmei pentru a-i butona confortabil, Ring Mouse aduce un suflu nou pe acest segment de gadgeturi. Este mic, foarte usor de manevrat, asta doar daca vreti sa va limitati la navigat. Daca vreti sa va extindeti aria de “joaca” alaturi de acest gadget s-ar putea sa aveti ceva dificultati.
Clar, este un dispozitiv care poate fi folosit doar in domeniul business, pentru ca in gaming, chiar si entry-level, Ring Mouse nu poate aduce nici un plus, de fapt, mai mult incurca. Dar ramand in domeniul pentru care acesta a fost conceput, pentru niste prezentari in timpul unui meeting, device-ul este foarte util.
Daca ar fi sa-l comparam cu un seaman al sau din categoria cu care suntem cu totii obisnuiti, Mouse Ring castiga detasat la design. Este unul foarte atragator, inovativ, in schimb, daca vorbim de functionalitatea sa, nu poate concura cu mouse-ul de duzina pe care toata lumea ii foloseste.
Caracteristici
Dupa cum se vede si in poze este un gadget foarte mic, in comparatie cu alte dispozitive din categoria sa. Ca si greutate, Genius Mouse Ring nu cantareste mai mult de 12 de grame. Pe deget, aceasta greutate fiind greu de detectat, mai ales ca designul acest dispozitiv este special pentru a fi asezat cat mai confortabil.
Inaltimea lui Ring Mouse este de 29 de milimetri, aceasta dimensiune avand-o si la latime, in schimb lungimea lui este de 31,5 milimetri. Gadgetul este facut cu totul din plastic, iar breteaua care iti inconjoara degetul este foarte elastica pentru a se mula pe diferite marimi de degete. Diametrul cercului care vine pe deget este de 20 de milimetri.
Senzorul de atingere, care indeplineste si functia de buton stanga, are o marime de 15 mm x 11mm. Acesta seamana foarte mult cu un touchpad de laptop. Ca si restul gadgeturilor care sunt destinate unui segment de utilitate si acesta are doar 3 butoane.
Primul este “left click”, iar alaturi de acesta mai sunt doua butoane mici, argintii. La prima vedere, ati fi tentati sa credeti ca acestea sunt butonul de stanga si dreapta ale mouse-ului, dar nu-i deloc asa. Functiile lor sunt diferite si amestecate. Primul buton argintiu, cel din stanga, are rolul de pointer si de scroll, in timp ce, al doilea buton argintiu, cel din dreapta, are dupa cum ii spune si pozitia, “right click”. Dupa cum se poate observa, acesta este un dispozitiv foarte patratos.
In fata, chiar deasupra incheieturii bretelei, Ring are butonul de on si off. Chiar langa acest intrerupator se afla si portul pentru conectarea cu fir, la laptop. Portul poate fi folosit si pentru reincarcarea gadgetului. Avantajul acestuia este ca poate fi folosit in ambele moduri, atat cu conectare directa, prin fir, cu ajutorul unuia de maximum 750 de milimetri, dar si wireless.
Pe langa acest accesoriu (n.r. - firul retractabil), Ring Mouse mai vine si cu receiver-ul fara de care nu poate functiona in modul wireless. Acesta are, ca dimensiuni, o grosime de 4 milimetri, latimea de 13 milimetri si lungimea de 19 milimetri. Aceste doua accesorii nu cantaresc mai mult de 8 grame, astfel ca, impreuna cu inelul propriu-zis au 20 de grame.
Utilizare
Ca si mod de folosire inca nu l-am incercat pe un Windows 8, dar cert acesta este compatibil cu ultimele trei sisteme de operare ale celor de la Microsoft: 7, Vista si XP. USB-ul pe care-l foloseste este unul din generatia trecuta, dar care este inca foarte popular, adica USB 2.0. Rezolutia lui este de 1.000 de puncte pe inci.
Din punct de vedere al modului de incarcare, micuta jucarie poate fi conectata direct la laptop sau PC. Bateria sa este una foarte mica de Litiu-Ion, care isi dovedeste utilitatea atunci cand mouse-ul este folosit in modul wireless. Pentru a va face o idee, este foarte posibil ca mouse-ul sa “va moara” inaintea laptop-ului daca aveti unul ultra-portabil care are o autonomie de 8-10 ore. Prin comparatie, viata mouse-ului nostru nu este mai lunga de 3-4 ore, folosit intr-un mod mediu spre intens. Din fericire, acesta se reincarca destul de repede, undeva la 45 de minute chiar si o ora, daca vreti sa-i umpleti bateria 100%. Frecventa la care acesta functioneaza este de 2,4GHz. Pe modul wireless, dispozitivul functioneaza pana la o distanta maxima de 10 metri, dar ca sa-l folosesti pentru un laptop de la distanta asta trebuie sa ai ochi de vultur (desi pentru modul Prezentare este ideal).
Prezentare
Inca de cand l-am primit mi-a dat impresia ca este un gadget scump, dar nu pentru ca este neaparat, ci datorita cutiei negre in care a venit. In aceasta sunt asezate foarte atent, in burete, mouse-ul, firul prelungitor si receptorul pentru modul wireless, deasupra acestora fiind pus mini-CD-ul de instalare.
Si daca tot vorbim de software, dupa instalare care nu dureaza decat cateva minute, programul permite folosirea lui Ring Mouse ca un controller de Media Center, pentru interfata respectiva din Windows. Aplicatia “ioMedia” permite trecerea de la modul Media Center la modul de Prezentare.
Parti (partial) rele
Cum Romania nu este o tara in care gadgeturile sa apara imediat atunci cand sunt lansate la nivel mondial, acest gadget a aparut la noi, dupa ce a fost lansat Ring Mouse 2. Dar nu vorbim despre acela, acum. Un alt impediment pentru aceasta jucarie este pretul. Mie unul, un cost de peste 100 de lei pentru acest gadget mi se pare destul de mult. Dar este doar o parere.
Dispozitivul se foloseste foarte bine pe degetul aratator, tocmai din aceasta cauza, in momentul in care tastati este foarte posibil sa atingeti si butoanele, iar daca nu sunteti atenti sa dati o cu totul alta conotatie textului pe care-l scrieti. Un alt minus, care se aplica numai celor ca mine, vine din partea bretelei de cauciuc. Daca aveti in loc de degete, carnaciori de bere precum ai mei, mouse-ul risca sa devina usor iritant pentru ca va incepe sa stranga degetul si sa ofere o usoara stare de disconfort. Dar, inca o data, o astfel de senzatie se aplica numai in cazul meu si a celor cu degete groase.
Plusuri
Per ansamblu, este un gadget usor de folosit, mai ales daca aveti intalniri de afaceri in care trebuie sa explicati in PowerPoint anumite lucruri. Este foarte util un astfel de dispozitiv, in timpul unei prezentari mai ales cand stati in picioare, pentru ca nu trebuie sa va mai deplasati langa laptopul de pe care faceti prezentarea (asta daca folositi si un proiector sau un ecran mai mare).
Daca voi sunteti pe modul multi-tasking, adica scrieti si pe laptop si notati pe foaie ceva, mouse-ul devine foarte util pentru ca fiind pe deget nu va incurca mai deloc. In cazul in care vreti sa fiti asezati cat mai confortabil pe o canapea si nu aveti laptopul la birou, ci asezat pe o masuta, Ring Mouse isi dovedeste utilitatea.