Retelele informatice sunt luate tot mai des ostatice de catre hackeri
hackeriatacuri ciberneticesecuritate ciberneticaantivirus
Mai multe spitale din Romania au fost, recent, victima unor atacuri cibernetice, in urma carora sistemele lor informatice au devenit nefunctionale. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca nu este prima oara cand unitati spitalicesti din tara noastra sunt supuse unor astfel de atacuri. In anul 2017, de pilda, a fost atacat sistemul informatic al unui spital din Sighetul Marmatiei, iar conducerea unitatii a decis sa plateasca hackerilor rascumpararea pe care acestia au cerut-o, si anume 10.000 de euro.
Atacurile informatice sunt din ce in ce mai frecvente in intreaga lume, iar acest fapt dovedeste doua lucruri: hackerii sunt, de fapt, cu cel putin un pas inaintea celor care dezvolta si implemeneteaza sisteme de securitate informatica si probeaza faptul ca am devenit tot mai dependenti de sistemele informatice, ceea ce ne face sa fim, in realitate, din ce in ce mai vulnerabili.
Cei care se grabesc sa acuze institutiile statului roman de neglijenta in acest domeniu n-ar trebui sa se pripeasca.
In Statele Unite, cu putin timp in urma, sistemul informatic al unei intregi localitati din statul Florida, Riviera Beach, cu o populatie de 35.000 de locuitori, a fost anihilat total de o grupare de hackeri.
Atacul a inceput in data de 29 mai 2019, cand un ofiter de politie a deschis un document atasat unui mail. Virusul continut in atasament s-a raspandit apoi in intreg sistemul informatic al orasului, anihilandu-l si facand practic imposibila derularea oricarei activitati.
Reunit de urgenta, Consiliul municipal din Riviera Beach a decis, prin vot, sa plateasca hackerilor rascumpararea pe care acestia au cerut-o, si anume 600.000 de dolari (platibili in bitcoin), fara sa aiba totusi garantia ca piratii cibernetici vor "elibera" reteaua.
Chiar daca acest lucru se va intampla, in intervalul de timp cat sistemul informatic a fost blocat, municipalitatea a avut pierderi de ordinul milioanelor de dolari si va trebui sa investeasca tot cam atat in cumpararea de noi sisteme informatice si de securitate.
Riviera Beach este doar cel mai recent exemplu de atac cibernetic asupra sistemului informatics al unui oras din SUA.
In mai a.c., orasul Baltimore (cu o populatie de peste 600.000 de locuitori) a fost tinta unui astfel de atac, iar hackerii au cerut o rascumparare de 76.000 de dolari, dar municipalitatea a refuzat sa plateasca. Costurile atacului cibernetic asupra orasului Baltimore au fost estimate la 18 milioane de dolari.
Anul trecut, mai multe orase din SUA, printre care Atlanta, San Diego, Albany si Sarasota au fost, la randul lor, tinta unor astfel de atacuri.
Specialistii in siguranta sistemelor informatice atrag atentia asupra unui fapt care ar putea avea, intr-adevar, efecte catastrofale: in momentul de fata este foarte posibil ca hackerii sa detina deja know-how-ul pentru a declansa un atac cibernetic de anvergura asupra sistemului energetic al Statelor Unite. Probabilitatea producerii unui astfel de atac nu este de neglijat, iar efectele acestuia ar fi devastatoare.
Citeste si:
Sorina Pintea: Medicii si asistentele vor primi salarii in functie de performanta
Sursa foto: pexels. com