Retelele 5 G au primit unda verde in Romania. Guvernul tocmai a adoptat proiectul
5gretele 5g
Guvernul a adoptat joi proiectul de lege care prevede implementarea retelelor 5 G in tara noastra. Proiectul a fost adoptat prin Hotarare de guvern.
Proiectul legislativ va permite crearea de retele 5 G in Romania, insa echipamentele si software-ul pentru ele trebuie sa vina de la producatori avizati de CSAT.
“Prezenta lege are drept scop adoptarea unor masuri referitoare la autorizarea producatorilor de tehnologii, echipamente si programe software utilizate in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele de comunicatii electronice prin intermediul carora se asigura servicii de comunicatii electronice de tip 5G, denumite in continuare retele 5G, in vederea prevenirii, contracararii si eliminarii riscurilor, amenintarilor si vulnerabilitatilor la adresa securitatii nationale si apararii tarii.
Pentru realizarea scopului prevazut la art. 1, utilizarea de tehnologii, echipamente si programe software in cadrul infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, precum si in retelele 5G, cu exceptia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiti potrivit art. 4
alin. (1) pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, este conditionata de obtinerea de catre producatori a unei autorizari, in conditiile prezentei legi.
(2) Autorizarea prevazuta la alin. (1) se acorda, prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, denumit in continuare CSAT, in termen de 4 luni de la data solicitarii", se arata in actul normativ adoptat de Guvern.
"Avizul (...) se va emite prin raportare la obligatiile asumate de statul roman in cadrul cooperarii la nivelul organizatiilor internationale din care Romania face parte, al Uniunii Europene si parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
a) controlul unui guvern strain asupra producatorului in lipsa unui sistem juridic independent;
b) absenta unei structuri transparente a actionariatului producatorului;
c) lipsa unui istoric de conduita corporativa etica a producatorului;
d) functionarea producatorului intr-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente", se arata in proiect.
"Solicitarea semnata de reprezentantul legal al producatorului, insotita de o scrisoare de intentie, trebuie sa contina:
a) date de identificare, inclusiv datele reprezentantilor legali si limitele imputernicirii acordate acestora;
b) date privind structura de actionariat a producatorului si a grupului de societati din care face parte, inclusiv informatii detaliate privind societatea-mama;
c) o declaratie pe proprie raspundere.
Declaratia pe proprie raspundere trebuie sa ateste ca producatorul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu se afla sub controlul unui guvern strain, in lipsa unui sistem juridic independent;
b) are o structura transparenta a actionariatului;
c) nu are un istoric de conduita corporativa neetica;
d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente", mai prevede proiectul.
In situatia in care sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si apararii tarii ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT este negativ, iar daca sunt descoperite riscuri ulterioare acordarii avizului, CSAT poate reveni asupra deciziei si il poate retrage.
"Tehnologiile, echipamentele si programele software utilizate in retelele de comunicatii electronice la data intrarii in vigoare a prezentei legi si care contribuie la furnizarea de servicii de comunicatii electronice de tip 5G, ai caror producatori nu obtin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioada de 5 ani ce se calculeaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".
De asemenea, autoritatile contractante din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala au dreptul de a solicita prin documentatia de atribuire, in situatia in care contractul are ca obiect si furnizarea de tehnologii, echipamente si programe software destinate infrastructurilor informatice si de comunicatii de interes national, ca producatorul acestora sa fie autorizat.
In situatia in care autoritatile contractante din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala uzeaza de dreptul prevazut anterior, acestea au obligatia de a exclude din procedura de achizitie publica operatorul economic care furnizeaza tehnologii, echipamente si programe software al caror producator nu este autorizat.
Sanctiuni de pana la 5% din cifra de afaceri
Sunt prevazute amenzi intre 1% si 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori care nu au obtinut autorizarea CSAT.
Conform documentului, cifra de afaceri este cea prevazuta in ultima situatie financiara anuala raportata de operatorul economic existenta la data constatarii faptei.
In cazul operatorului economic nou-infiintat sau a unui operator economic care nu a inregistrat o cifra de afaceri in anul anterior sanctionarii, acesta este sanctionat cu amenda de la 10.000.000 la 50.000.000 lei.
”Guvernul isi propune un program ambitios de implementare a noii generatii tehnologice in comunicatiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru Romania si proiectia urmatoarelor decenii de evolutie in domeniul comunicatiilor. Noua generatie de tehnologie mobila, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generatiei 4G si va contribui in mod semnificativ la incluziune si cresterea productivitatii in economie”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu ocazia adoptarii Strategiei 5 G pentru Romania, prin Hotararea nr. 429/2019.
Se vor crea peste 250 mii locuri de munca in Romania, prin implementarea retelelor 5G
Conform Guvernului, prin implementarea acestei strategii, Romania va cataliza dezvoltarile economice si sociale induse de tehnologie, va dezvolta capitalul uman, estimandu-se crearea a peste 250 mii locuri de munca si a unui efect de multiplicare a integrarii noilor tehnologii in viata economica de peste 4,7 miliarde euro, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE de a deveni lider global in tehnologia 5G.
Romania s-a alaturat, prin adoptarea acestei Strategiei 5G, altor 12 state care au elaborat un astfel de plan. Printre ele se numara state europene puternice, precum Austria, Danemarca, Franta, Germania si Italia.