Cercetatorii de la UC Berkeley School of Information sustin ca autentificarea pe baza undelor cerebrale reprezinta un inlocuitor de succes pentru clasicele parole, introduse manual, care in multe situatii se dovedesc a fi nesigure.
Folosind senzori pentru inregistrarea EEG-urilor (electroencefalograme) (masuratori ale creierului), computerele pot recunoaste undele materiei noastre cenusii si vor permite accesul la conturi prin intermediul gandurilor; utilizatorul nu va mai fi nevoit sa tasteze o parola.
In situatia in care companiile precum Google si Microsoft incearca sa gaseasca noi modalitati de imbunatatire a sistemului de securitate a parolelor, autentificarea "cu gandul" ar putea reprezenta o oportunitate a viitorului.
In scopul realizarii acestor experimente, profesorul John Chuang si studentul la Cibernetica Charles Wang au folosit Neurosky MindSet, o casca de 199 dolari, cu ajutorul careia pot fi citite undele cerebrale, tot ansamblul fiind conectat prin Bluetooth la un computer.
Participantii la studiu au purtat casca si au realizat sapte actiuni. In primele trei actiuni, participantii au facut aceleasi lucruri - s-au concentrat asupra respiratiei sau si-au imaginat ca-si misca degetele.
Celelalte task-uri au fost personalizate. De exemplu, acestia au fost rugati sa isi imagineze o miscare repetitiva dintr-un sport la propria alegere sau sa se concentreze asupra unui anumit element, timp de zece secunde.
Astfel, aceste sarcini au furnizat suficiente informatii pentru autentificarea respectivului utilizatori, releva studiul citat.
Nu este prima data cand undele creierului sunt luate in considerare pentru inlocuirea parolelor clasice. Pana acum, tehnologia a fost foarte scumpa si nu a oferit rezultate concludente. Datorita senzorilor EEG eficienti si ieftini, ideea nu mai pare desprinsa din filmele SF. Dincolo de micul senzor, headset-ul nu s-a diferentiat cu nimic de o casca Bluetooth.