Orange Romania a semnat cumpararea pachetului de 54% din actiunile operatorului de servicii fixe Telekom Romania Communications
cumparare telekom romaniaachizitii orangeservicii orangeservicii telekom
Orange Romania a anuntat ca a semnat acordul pentru achizitia pachetului majoritar de 54% din actiunile Telekom Romania Communications, intr-o tranzactie care va accelera, in mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clientilor pentru servicii convergente pe piata locala.
Orange va plati un pret de achizitie total de 268 milioane de euro fara exces sau deficit de trezorerie neta si considerand ajustarile ce au loc de regula la finalizarea tranzactiei, care corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane de euro, reprezentand 100% din capitalul Telekom Romania Communications si incluzand baza de clienti convergenti.
Telekom Romania Communications este unul dintre liderii pietei locale de servicii telecom fixe, cu 54% din actiuni detinute de OTE si 46% de statul roman. Tranzactia cuprinde participatiile de 54% detinute de OTE si abonatii serviciilor convergente fix-mobil.
Telekom Romania Communications este al doilea cel mai mare jucator de pe piata de servicii fixe de telecomunicatii din Romania, cu o cifra de afaceri de 622 milioane de euro, in 2019.
Prin infrastructura de retea pe care o detine, Telekom Romania Communications ofera servicii de telefonie fixa, internet in banda larga si televiziune pentru 5 milioane de clienti, in timp ce 90.000 de kilometri de retea de fibra optica conecteaza aproximativ 3 milioane de gospodarii.
De asemenea, compania ofera servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienti, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acesti clienti vor migra catre reteaua mobila Orange Romania dupa finalizarea tranzactiei.
Orange Romania a raportat o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro in 2019 si este operatorul mobil numarul 1 in Romania. Gratie acestei achizitii, Orange isi va accelera strategia de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea retelei fixe a Telekom Romania Communications, va consolida infrastructura convergenta de comunicatii, care va deservi pietele B2C, B2B si IT&C.
Entitatea rezultata va avea ca obiectiv sa devina alegerea preferata a clientilor pentru servicii convergente pe piata din Romania, atat pentru segmentul consumer, cat si pentru cel de business. De asemenea, tranzactia va genera sinergii semnificative, care vor rezulta din vanzarea combinata a serviciilor catre clientii existenti, cat si din optimizari la nivelul retelei, inclusiv economii de scara.
Incheierea tranzactiei este supusa unor conditii precedente uzuale, in particular aprobarea tranzactiei de catre Comisia Europeana si de catre alte autoritati competente, si este asteptata sa se finalizeze in a doua jumatate a anului 2021. Pana la aprobarea si finalizarea tranzactiei, ambele companii vor continua sa functioneze independent.
''Aceasta achizitie este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre convergente in Europa. Romania este o piata cheie pentru Orange si o remarcabila poveste de succes. Tranzactia confirma angajamentul nostru pe termen lung pe piata din Romania. Ne propunem sa contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investitii constante in infrastructuri de retea performante si in servicii inovative'', a declarat Mari-Noelle Jego-Laveissiere, Deputy CEO pentru Orange in Europa.
''Este un moment important pentru piata romaneasca de telecomunicatii, care va duce la cresterea atractivitatii sale atat in ceea ce priveste serviciile telecom convergente, cat si infrastructura de inalta calitate, sporind in acelasi timp competitia.
Citeste si:
Ghimob - un nou troian bancar care iti poate goli conturile de la distanta, prin infectarea telefonului mobil
Aceasta tranzactie va aduce noi oportunitati pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii si o paleta mai larga de optiuni oferite clientilor, dar si pentru dezvoltarea sustenabila a economiei digitale. Complementaritatea celor doua retele ne va permite sa aducem impreuna nu doar clienti si echipe, ci si cea mai buna expertiza in ceea ce priveste calitatea serviciilor si a unei infrastructuri de retele fixe si mobile pregatite pentru provocarile viitorului'', a spus Liudmila Climoc, CEO Orange Romania.