Opt companii care pot salva Statele Unite
statele uniteamericacompaniivenitangajaticiscoimbintelboeing googlemicrosoft
America si-a pierdut locul de cel mai mare producator de bunuri in favoarea Chinei. Exista astfel voci care spun ca produsul intern brut al Chinei il va depasi pe cel al SUA, in doar cateva decenii. Unii experti argumenteaza ca mersul inapoi al industriei americane se va accelera, din cauza somajului in crestere si a problemelor bugetare.
Este totusi o greseala sa consideram ca SUA nu-si pot mentine statutul de lider economic, si asta pentru ca unele dintre cele mai mari companii si industrii americane controleaza multe sectoare de afaceri cu un rol major in cresterea economica mondiala, informeaza 24/7 Wall Street.
24/7 Wall Street a trecut in revista o serie de nevoi la nivel global: abilitatea de a organiza si controla informatia, abilitatea de a vindeca boli, abilitatea de a controla o eficienta utilizare si distributie a resurselor naturale, abilitatea de a educa grupuri mari de oameni si cea de a transporta oameni si produse.
Companiile americane care sunt lideri de piata in furnizarea de solutii pentru fiecare dintre acestor nevoi nu au egal in afara Statelor Unite. Daca au totusi vreun concurent, acesta este, de obicei, mult mai mic.
In cele din urma, 24/7 Wall Street a identificat cateva companii fara de care lumea afacerilor si economia globala nu ar putea opera, acum sau in viitor.
Multe dintre cele mai mari si mai cunoscute corporatii nu si-au gasit insa locul in top. Apple nu apare, pentru ca nu are aplicatii ce pot fi folosite de alte firme.
Cisco
Venituri in 2010: 40,04 miliarde de dolari
Numar de angajati: 70.714
Capitalizare bursiera: 95,97 miliarde de dolari
Cisco este cel mai puternic nume pe piata de solutii de retelistica si comunicatii.
General Electric
Venituri in 2010: 104,635 miliarde de dolari
Numar de angajati: 287.000
Capitalizare bursiera: 210,03 miliarde de dolari
GE este cel mai mare furnizor de infrastructura energetica complexa din lume. Acestea includ turbine de vant, hidroenergie, energie nucleara si solara, dar si o serie de strategii care tintesc sa reduca dependenta de combustibilii fosili. GE este unul dintre cei mai importanti furnizori de aparate medicale si apare pe lista companiilor carora le sunt aprobate cele mai multe patente de inventie, in fiecare an.
Intel
Venituri in 2010: 43,623 miliarde de dolari
Numar de angajati: 82.500
Capitalizare bursiera: 111,85 miliarde de dolari
Intel Corporation este cel mai mare producator de procesoare pentru computere din lume si cea care a inventat arhitectura x86, devenita un standard pentru computerele personale. Compania a ocupat locul opt in lume la numarul de patente de inventie si al treilea in SUA. Intel detine si McAfee, cea mai mare companie pentru securitatea internetului din lume, care nu si-a spus inca ultimul cuvant, din moment ce corporatiile si guvernele devin din ce in ce mai interesate de securitatea online, din cauza cresterii infractionalitatii pe internet.
Boeing
Venituri in 2010: 64,306 miliarde de dolari
Numar de angajati: 160.500
Capitalizare bursiera: 53,57 miliarde de dolari
Numarul de bilete pe rutele comerciale care va fi vandut anul acesta va depasi 2,5 miliarde. Boeing este cel mai mare producator de avioane din lume, dar si cel mai mare exportator american. Produsele Boeing nu pot fi proiectate sau produse altundeva. Compania are un singur competitor: Airbus. Boeing este totodata si un important contractor in industria militara si spatiala.
IBM
Venituri in 2010: 99,870 miliarde de dolari
Numar de angajati: 426.751
Capitalizare bursiera: 195,17 miliarde de dolari
IBM a adunat 5.896 de patente in 2010, ajungand prima companie cu peste 5.000 de patente intr-un an. IBM este cea mai mare companie de servicii IT din lume, avand peste 90 de ani de experienta.
Pfizer
Venituri in 2010: 67,809 miliarde de dolari
Numar de angajati: 110,600
Capitalizare bursiera: 162,3 miliarde de dolari
Pfizer este cea mai mare companie producatoare de medicamente din lume, cu o istorie ce acopera 150 de ani. Produsele ei sunt disponibile in 150 de tari. Aproximativ 39 de miliarde de dolari din veniturile sale provin din vanzari in afara SUA.
Google
Venituri in 2010: 29,321 miliarde de dolari
Numar de angajati: 24.400
Capitalizare bursiera: 188,7 miliarde de dolari
Misiunea Google, conform companiei, "este de a organiza informatia lumii si de a o face universal accesibila si folositoare". Sunt 13 ani de la infiintarea companiei, iar Google a ajuns destul de aproape de atingerea scopului sau. Google este un un exemplu important de inovare. Cuvantul "google" a devenit sinonim cu cautarea informatiilor pe internet. A reusit sa faca pasul de la PC-uri la telefoane mobile. Google include sub umbrela sa si alte afaceri care nu sunt chiar atat de vaste in plan financiar, dar au un efect profund asupra modului in care oamenii interactioneaza cu tehnologia. Ne referim aici la sistemele de operare Android folosite de milioane de telefoane inteligente si de aparate portabile de peste tot din lume.
Microsoft
Venituri in 2010: 62,484 miliarde de dolari
Numar de angajati: 89.000
Capitalizare bursiera: 216,87 miliarde de dolari
Microsoft joaca un rol important in modul in care organizatiile din toata lumea se organizeaza si opereaza. Computerele personale au revolutionat modul in care se fac afacerile. Unele voci spun ca Microsoft a devenit irelevanta, dar nu poti spune asta despre produse care sunt universal folosite. Conform unei companii de cercetare, Gartner, in 2008 se foloseau peste un miliard de computere, iar in 2014 cifra va ajunge la doua miliarde. Majoritatea acestora folosesc sistemul de operare Windows al Microsoft. In februarie 2011, Windows acoperea aproape 90% din piata.