Opt companii care au pus profiturile inaintea drepturilor omului
companiiarmataexploatarebanishell oilcorporatii
Cele mai multe companii nu vor altceva decat sa faca profit si asta stim fara sa ne spuna vreun articol de presa. Daca stam bine sa ne gandim, corporatiile nu sunt nici pe departe institutii de binefacere. Multe din ele tin cont in primul rand de actionari si apoi de drepturile omului, pentru a face un ban "cinstit". Escrocherii, crima, sclavie... unele companii ar face orice pentru a pune mana pe "cascaval".
Nestle exploateaza minori in campul muncii
Nestle este o multinationala alimentara cu un singur scop: sa furnizeze ciocolata ieftina, de calitate, catre toate tarile lumii. Cum ar fi sa reduca insa costurile de fabricatie prin folosirea minorilor la munca?
In 2001, s-a descoperit ca ciocolata Nestle contine cacao provenit de pe campurile Coastei de Fildes. Fermele nu sunt supravegheate de guvern - aici lucreaza in conditii mizere peste 600.000 de copii. Ce s-a intamplat dupa ce Nestle a recunoscut situatia? Nimic.
Nestle a continuat sa cumpere marfa de la fermele respective pana in 2012, cand un audit intern a expus adevarata dimensiune a dramei copiilor exploatati in campul muncii. Raportul vorbeste despre copii cu rani provocate de macete si familii intregi puse la munca fara plata. Nestle promite ca va eradica fenomenul exploatarii minorilor la munca.
FIFA, sinonima cu munca silnica si crima
FIFA este organizatia din spatele oricarui meci de fotbal de anvergura care se desfasoara pe stadioanele planetei. Ati auzit cu siguranta de Qatar. In 2010, aceasta tara bogata in petrol a castigat contractul pentru gazduirea Cupei Mondiale din 2022.
In cadrul acestuia, s-a solicitat constructia unui nou stadion in inima desertului. Mii de imigranti nigerieni au lucrat pe santier, rezultand o adevarata "condamnare la moarte" in masa.
Imigrantii sunt exploatati in mod obisnuit in Qatar si politia a inchis ochii intotdeauna la abuzuri. Unii platesc bani buni pentru a obtine dreptul de a lucra in Qatar, apoi sunt obligati sa achite dobanzi uriase la creditele facute.
Le sunt confiscate pasapoartele si raman "captivi" in Qatar; salariul nu le ajunge sa-si acopere datoriile. Astfel, devin sclavi. Nigerienii lucreaza la temperaturi de 50 grade Celsius, fara a avea acces la apa si deseori sunt batuti sau infometati.
Potrivit The Guardian, un imigrant moare in fiecare zi in Qatar - 2.000 de imigranti vor muri, estimativ, pana cand va incepe Cupa Mondiala din 2022. FIFA ignora aceasta situatie.
Daewoo inchide ochii in fata torturii si sclaviei
Uzbekistan este o natiune central-asiatica semi-feudala, unde opozantii sunt ucisi sau chiar opariti de vii; milioane de oameni sunt fortati sa lucreze pe campurile de bumbac in fiecare an.
Timp de doua luni, isi pierd aproape toate drepturile, sunt batuti, hartuiti, torturati si chiar ucisi. Copii de sase ani au murit pe campurile de bumbac si coreenii de la Daewoo nu au nicio problema cu aceasta statistica.
Potrivit Cotton Campaign, un ONG umanitar, companiile din Coreea insumeaza 30% din vanzarile de bumbac din Uzbekistan si Daewoo este lider. Daewoo pune profitul inaintea vietii oamenilor.
HSBC a spalat bani pentru teroristi si cartelurile de droguri
Cartelurile din Mexic nu iarta. Masacreaza sate intregi, isi decapiteaza victimele si apeleaza la metode de tortura greu de imaginat; cartelurile reprezinta definitia violentei, in anii recenti. Asta nu inseamna ca bancherii HSBC se tem sa spele banii baronilor drogurilor.
HSBC a ajutat cartelurile sa-si spele banii patati cu sange, finantand numeroase operatiuni criminale, care au lasat in urma mii de morti si au transformat Mexicul intr-o tara care risca razboiul civil.
Bancile britanice au finantat dezvoltarea de arme interzise prin Conventia de la Geneva
Bombele cu defragmentare sunt extrem de periculoase si, odata aruncate in zonele de razboi, imprastie mii de mini-bombe in jur. Studiile arata ca 98% dintre victimele acestora sunt civili si o treime, copii. Bombele respective sunt ilegale, dar companiile britanice de aparare investesc masiv in ele.
In 2011, s-a descoperit ca noua companii britanice au finantat productia de bombe cu defragmentare. Banci precum RBS, Lloyds si HSBC au finantat o serie de indivizi, care au ucis copii, prin detonarea bombelor cu defragmentare in zonele de conflict.
In urma scandalului, multe din aceste companii si-au anulat investitiile in domeniul productiei de armament.
Ipocrizia Comitetului International Olimpic
In curand, Rusia va sustine Jocurile Olimpice de Iarna. In acest sens, Putin i-a pus "la respect" pe homosexuali, a evacuat in mod ilegal 2.000 de oameni din casele lor si a permis abuzul asupra unui numar de 70.000 angajati imigranti; de asemenea, Rusia a retinut mai multi jurnalisti. CIO nu comenteaza in niciun fel situatia.
Bancile americane sustin "purificarea etnica"
Coal India este una din cele mai mari companii de minerit carbune din lume; corporatia are un regim prin care muta triburile indigene din zonele de exploatare. Cel putin patru banci americane fintanteaza un soi de "purificare etnica" in India.
In urmatoarele luni, India doreste sa isi vanda 5% din actiunile Coal India - actiuni evaluate la un miliard de dolari. Bank of America, Goldman Sachs, Credit Suisse si Deutsche Bank s-au implicat in finantarea proiectelor companiei. Coal India doreste sa sustraga, treptat, pamanturile triburilor. Cum pot dormi unii noaptea? E simplu: Linistiti, cocotati pe munti insangerati de bani.
Shell Oil si genocidul tribului Ogoni
Ramanem la subiectul "purificare etnica" si discutam despre tribul Ogoni. Acesta este un trib nigerian, care are ghinionul sa traiasca intr-o zona unde Shell doreste sa exploateze petrol.
De-a lungul anilor, corporatiile au distrus pamantul tribului, iar protestul pasnic al acestor indigeni a fost contracarat in mod violent de armata nigeriana.
In anii '90, unii academicieni in istoria tribului Ogoni au vorbit despre un genocid. Mii de Ogoni au fost ucisi si altii au fost stramutati in mod abuziv. Shell Oil a ramas indiferenta la situatia dificila a tribului nigerian.
In 2009, Shell a fost data in judecata in Nigeria. Potrivit The Guardian, Shell ar fi platit in mod constant armata nigeriana, pentru a combate brutal protestele tribului si a organiza raidul in satele care se opuneau proiectelor petroliere. Multi oameni din trib au fost masacrati.
O armata a intreprins un genocid, asupra unui trib care statea, se pare, in calea profiturilor Shell. Astfel, Shell Oil s-ar putea face responsabila pentru masacrarea unor oameni. Dar cui ii pasa, cat timp banii ajung in conturile gigantului petrolier? (via listverse.com)