Numarul atacurilor de tip malware a crescut la inceputul acestui an
malwarespamphishingsecuritate ciberneticaspear-phishing
Unul din 125 de email-uri trimise in primele doua luni ale anului au inclus fisiere de tip malware.
In primele doua luni ale anului 2016, rata malware-ului in email-uri a continuat sa creasca, iar distribuirea manuala a ramas cel mai intalnit tip de inselatorie in social media, in timp ce numarul atacurilor de tip spam si phishing au fost in scadere, conform raportului Symantec Intelligence. In total, unul din 125 email-uri au continut malware si aproximativ 1.749 de atacuri web au fost blocate zilnic. In ceea ce priveste social media, inselatoriile distribuite manual au continuat sa fie cele mai frecvente si au reprezentat aproape 56% din toate atacurile din social media.
Numarul atacurilor de tip malware a ramas ridicat la inceputul acestui an, inregistrand o medie de unul la 125 de email-uri, in timp ce in cazul organizatiilor cu 1.501-2.500 angajati rata a fost chiar mai ridicata, unul din 76 de email-uri. Din punct de vedere al industriei, retailul si constructiile au inregistrat cea mai mare rata de malware, de unul din 97 de email-uri primite. Specialistii Symantec apreciaza ca acestea se numara, totodata, printre primele trei industrii afectate de atacuri de tip spam, dupa sectorul minier.
In acelasi timp, rata de spam si phishing au scazut usor, cea din urma inregistrand cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni, conform analizei Symantec referitoare la amenintari, tendinte privind securitatea cibernetica si tendinte economice cu potential daunator.
Inselatoriile distribuite manual au fost in continuare dominante in social media si au reprezentat peste 50% din totalul atacurilor. Acest indice este in scadere fata de 64,9% cat era in decembrie 2015, insa expertii Symantec au constatat o crestere semnificativa a numarului de oferte false, acestea cumuland 38,6% din atacurile din social media, cu 10% mai mult decat la finalul anului trecut.
Natura amenintarilor cibernetice este in continua schimbare, uneori apar noi tehnici de atac, iar in alte cazuri atacatorii recurg la tehnici vechi, pentru a vedea daca au mai aparut intre timp brese in apararea celor vizati. Daca intr-o luna apar foarte multe variante noi de malware, in alta se pot inmulti atacurile de tip spear-phishing. Chiar si intr-un astfel de mediu fluctuant, Symantec reuseste in continuare sa faca fata ultimelor tendinte in tehnici de atac.
De aproape 10 ani, raportul Symantec Intelligence, cel mai cuprinzator si frecvent publicat raport privind amenintarile din industria de securitate, prezinta o gama larga de amenintari si tendinte din domeniul atacurilor cibernetice.
Foto: www.techbandito.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing