Motorola a lansat un calculator al viitorului, care poate fi purtat pe cap
motorolacalculatorviitorsmartphonelaptopcomputere
Imaginati-va un calculator care nu seamana cu o cutie dreptunghiulara sau cu smartphone-ul din buzunarul vostru. Acesta nu este ghidat de un ecran tactil, un maus sau o tastatura. Calculatorul de la Motorola este incastrat intr-o casca si poti interactiona cu el prin intermediul comenzilor vocale.
Nu vorbim despre un computer din filme. HC1 este produs de Motorola Solutions, care nu trebuie confundata cu cealalta jumatate a companiei, Motorola Mobility, un producator de telefoane, detinut de Google.
Dispozitivul seamana cu un headset de telefon supradimensionat. "Imprumuta" insa trasaturi si de la o casca de biciclist. Ii mai lipseste o masca de gaze, ar spune unii. Cele doua componente ale HC1 sunt: 1. o casca ajustabila; 2. un computer care a fost integrat intr-o bara de metal.
Un ecran miniatural a fost amplasat in fata detinatorului HC1. Folosind comenzi vocale, utilizatorul poate comanda dispozitivul; acesta deschide fisiere, verifica emailuri sau realizeaza un zoom cu camera, pentru a oferi detalii mai apropiate.
Poate fi utilizat intr-un mediu de lucru unde oamenii au nevoie de acces la informatii complexe, dar au mainile ocupate.
"Sa ne imaginam un electrician cocotat pe un stalp de telegraf, care are nevoie de o informatie urgenta, despre realizarea unor legaturi electrice; cum ar putea el sa consulte un laptop?", explica Paul Reed, managerul de produse IT&C al Motorola.
"Pot obtine orice informatie, pastrand insa siguranta in campul muncii".
Printre utilizatorii potentiali se numara inginerii, constructorii, arhitectii, personalul din depozite etc.
Firma Ikanos Consulting din Nottingham dezvolta deja o aplicatie pentru HC1, denumita Paramedic Pro. Aceasta este destinata personalului de pe ambulante, care poate vizualiza dosarele medicale si poate trimite imagini video cu pacientul catre spital, unde doctorii se vor pregati din timp pentru sosirea acestuia.
Motorola estimeaza ca o sa vanda mii de asemenea casti cu computer in fiecare an, fiecare costand in jur de 3.000 - 4.000 de dolari. Pretul este asemanator cu cel al unui laptop cu carcasa rezistenta la socuri.
Managerul Paul Reed spune insa ca dispozitivul nu isi va gasi gasi loc pe piata generalista. "Este un produs de nisa, pentru un anumit tip de intreprinderi", a explicat Reed.
Atat Motorola HC1, cat si Google Glass, reprezinta doua repere IT ale viitorului. Juniper Research estimeaza ca piata globala pentru calculatoarele "la purtator" va ajunge la 1,5 miliarde dolari pana in 2014, de la 800 milioane dolari, cat este in prezent.
Vorbim insa de o picatura intr-un ocean, comparativ cu piata smartphone-urilor, laptopurilor si computerelor personale. Dar putem fi martorii unei noi ere, in care oamenii vor interactiona cu calculatoarele prin simpla purtare a acestora, prin gesturi sau comenzi vocale, in locul tehnologiei tactile si a traditionalului maus.