In situatia in care Microsoft se joaca de-a soarecele si pisica pe piata smartphone-urilor si tabletelor, unii analisti sustin demisia lui Ballmer.
In curand, Microsoft va prezenta rezultatele financiare pentru T1 2013; Windows 8 nu a reusit sa-i impresioneze pe utilizatori, iar vanzarile slabe ale celui mai recent sistem de operare ar putea pune presiune asupra sefului Microsoft.
Fostul executiv al Microsoft, Joachim Kempini, crede ca Ballmer, care se ocupa inca din 2000 de Microsoft, ar trebui sa plece din companie sau sa isi asume alt rol in cadrul acesteia.
Potrivit acestuia, teoria lui Ballmer, potrivit careia Microsoft este o companie de dispozitive si servicii este "depasita"; astfel, Microsoft nu poate fi altceva decat o companie de software. Kempin a lucrat pentru Microsoft intre 1983 si 2002 si pana la sfarsitul perioadei s-a ocupat de vanzarile de Windows si Office catre producatorii de PC-uri.
"Am analizat situatia si este evident ca Microsoft ii abandoneaza pe acesti oameni (producatorii de PC-uri)", spune Kempin. "Microsoft produce tablete Surface. Acestea sunt niste produse bune, dar nu diferite de ceea ce exista pe piata".
In prezent, producatori precum HP si Samsung lanseaza tablete cu Android, nu cu Windows, subliniaza fostul sef al Microsoft.
De altfel, Microsoft a esuat si in zona promovarii pachetului Office, deoarece nu l-a oferit pentru Android si iPhone. Ballmer protejeaza franciza Windows, ceea ce este "complet gresit", spune Kempin.
"Ballmer este un sef operational excelent, dar nu are o viziune. Un CEO trebuie sa se adreseze intregii piete".
Stilul de management al lui Ballmer a fost "prescriptiv" si compania si-a pierdut spiritul antreprenorial. Ballmer "se apara" insa indirect cu performantele financiare din ultimii ani. Veniturile s-au triplat de la 25,3 miliarde dolari in 2001 la 74,3 miliarde dolari in 2012 si profitul operational a crescut de la 11,7 miliarde dolari la 25,3 miliarde dolari.
In ultimii zece ani, Ballmer a returnat 180 miliarde dolari catre actionari, prin dividende si reposesii de actiuni, mai mult decat oricare companie americana, cu exceptia gigantului petrolier Exxon.
Kempin a parasit compania Microsoft intr-un moment dificil, in care contractele semnate de el cu producatorii de PC-uri au fost folosite impotriva gigantului tehnologic de catre guvernul american.
Acelasi Kempin a scris o carte, intitulata "Resolve and Fortitude: Microsoft's "Secret Power Broker", in care detaliaza 20 de ani din activitatea Microsoft.
Isi doreste, cu siguranta, ca aceasta lucrare sa devina bestseller si nu este prima persoana care cere inlocuirea din functie a lui Ballmer.
In mai 2011, David Einhorn, presedintele fondului de investitii Greenlight Capital - investitor institutional la Microsoft - a precizat ca Ballmer ar trebui sa demisioneze din functia de CEO, dupa ce IBM si Apple au depasit Microsoft in privinta valorii de piata.
Totusi, Ballmer este sustinut de 96% dintre investitori. Veniturile Microsoft vor creste in 2013, dar 75% din acestea nu sunt generate de sistemul de operare Windows. Microsoft nu a reusit sa se impuna in fata fenomenului tabletelor si noilor smartphone-uri.
Colin Gillis, analist tehnologic la BGC Partners, spune ca Ballmer a inregistrat multe succese, care ii sunt trecute cu vederea. "La vremea aparitiei, Kinect a fost cel mai bine vandut dispozitiv electronic din istorie, ca si XBox", precizeaza Gillis. "Si discutam despre o piata foarte competitiva".
Intr-un interviu recent, presedintele Microsoft, Bill Gates, a fost rugat sa spuna daca este multumit de activitatea companiei sub indrumarea lui Ballmer. "Steve a facut multe lucruri extraordinare in 2012 - Windows 8 este cheia viitorului, tableta Surface, Bing, XBox".
"Dar este suficient? Nu. Nu suntem multumiti, in termenii inovatiei, dar facem tot ce ne sta in putinta".
Ar trebui sa plece Ballmer de la Microsoft? Kempin sustine ca da. Un inlocuitor ar fi greu de gasit, in conditiile in care multi oameni buni au plecat din companie.
Steven Sinofsky, CEO-ul diviziei Windows, ar fi putut sa-l inlocuiasca pe Ballmer, dar a plecat din companie la o saptamana distanta de la lansarea Windows 8, din cauza unui conflict cu seful Microsoft.