Meseriile viitorului: clasamentul celor mai importante profesii in urmatorii ani
meseriile viitoruluiprofesiile viitoruluighid meserii inaco
Lunile de izolare impusa de pandemie au dus la accelerarea dezvoltarii mediului virtual, digital, generand, in acelasi timp, noi meserii, no profesii la care nimeni nu se gandea cu numai cativa ani in urma. Piata muncii nu va mai fi niciodata la fel.
O arata si clasamentul celor mai importante
profesii ale viitorului, anuntate de World Economic Forum.
Ati mai auzit de meseria de facilitator al lucrului la distanta? Prin urmare, cineva va avea sau are deja nevoie de o persoana care sa inlesneasca telemunca, fie ca ii gaseste cuiva un spatiu de co-working, fie o camera de hotel la munte sau la mare de unde sa lucreze si unde sa se recreeze, in acelasi timp.
Va exista si un consilier pentru respectarea programelor de fitness. Adica, un om in toata firea nu are destula disciplina ca sa se tina de mersul la sala si de exercitiile puse la punct de un eventual personal trainer. Ii mai trebuie un angajat care sa-l determine sa respecte reteta antrenorului personal.
Pe lista, mai apar profesiile de manager de design pentru case inteligente, consilier de imersiune XR, arhitect de mediu pentru amenajarea spatiului de lucru, detectiv de date, auditor de algoritmi de favorizare, analist de risc pentru dezastre cibernetice, manager TikTok, dezvoltator de filtre pentru Instagram, arbitru in competitii virtuale din sportul electronic, fermier urban, constructor de case verzi, inginer in domeniul energiei valurilor.
Lista continua cu profesiile de inginer imprimare organe 3D, chirurg in nanomedicina, programator de algoritmi etici, biolog genetician IA, geoinginer climatic, administrator de confidentialitate a datelor.
Acestea sunt unele dintre profesiile cuprinse in Ghidul Meseriilor Viitorului realizat de INACO.
Zece sesiuni de instruire
Ghidul este conceput si lansat de Asociatia INACO - Initiativa pentru Competitivitate, in cadrul proiectului "Crearea primului SmartLab din liceele tehnologice ale Romaniei in Sectorul 3, la scoala Superioara Comerciala ‹‹Nicolae Kretzulescu››, in acord cu editia a IV-a a Ghidului Meseriilor Viitorului", proiect finantat de Primaria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.
Expertii INACO vor sustine 10 sesiuni de instruire a elevilor de la scoala Superioara Comerciala "Nicolae Kretzulescu", intre lunile septembrie-noiembrie, pe baza calendarului comunicat in acord cu Primaria Sectorului 3 Bucuresti.
In paralel, cel putin 50 de elevi din aceeasi institutie vor beneficia de consiliere vocationala.
"In aceasta editie a
Ghidului Meseriilor Viitorului, am accentuat rolul adaptarii la schimbare si al flexibilitatii, rolul educatiei digitale inteligente inca din primii ani de scoala, nevoia alimentarii curiozitatii si a inovatiei copiilor nostri, rolul consilierii vocationale si al pregatirii pentru un interviu de angajare, pentru viata, prin practica si mentorat.
Citeste si:
In sfarsit, avem date concrete: cat vor primi romanii in plus la salariu
Am extins exemplele de companii active in Romania in domeniile de varf tehnologic, unde tinerii pot sa experimenteze noile realitati tehnologice", a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului si presedinta organizatiei non-guvernamentale INACO.