Marile companii IT din SUA vor ca agentia de spionaj NSA sa fie mai transparenta
itspionajbarack obamansayahoo
Managerii companiilor americane din domeniul IT l-au presat pe presedintele Statelor Unite, Barack Obama, sa ia niste decizii mai agresive in ceea ce priveste supravegherea online de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA).
Reprezentantii firmelor Apple, Yahoo, Facebook si Google s-au intalnit la Casa Alba cu seful SUA, arata USA Today.
Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, a enumerat care sunt problemele industriei IT in relatia cu autoritatile federale si in special cu serviciile de spionaj.
In acest sens, liderul american a fost de acord cu ideea ca Guvernul sa fie mai transparent in ceea ce priveste supravegherea si colectarea datelor de pe internet.
Marissa Mayer, sefa de la Yahoo, a vorbit despre impactul negativ pe care le-ar putea avea cazurile unor tari, precum Brazilia, care intentioneaza sa urgenteze promulgarea unor legi prin care datele despre internauti sa nu poata fi transmise mai departe de tara in care ei locuiesc.
Sefa de la Yahoo a mentionat ca, daca tot mai multe state vor lua astfel de decizii, companiile IT ar trebui sa isi creeze centre de colectare a datelor in fiecare stat, ceea ce inseamna costuri uriase pentru acestea.
Potrivit sursei citate, Casa Alba a anuntat doar ca "Obama a ascultat ingrijorarile si recomandarile grupului si a spus ca va tine cont de parerea lui".
Opt companii mari din domeniul Internetului au publicat o scrisoare deschisa adresata lui Obama, in care reclamau stabilirea unui cadru pentru practicile de supraveghere pe Internet de catre NSA, care au afectat grav increderea utilizatorilor.