Manager.ro Hands-on: Monitorul BenQ XL2420T, dedicat pasionatilor de jocuri FPS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manager.ro Hands-on: Monitorul BenQ XL2420T, dedicat pasionatilor de jocuri FPS
Manager.ro a avut ocazia sa testeze monitorul Benq XL2420T, construit de compania taiwaneza cu pasionatii de jocuri video first person shooter (FPS) in minte si cu ajutorul celor mai buni jucatori profesionisti de Counter-Strike - SpawN, Potti, ahl, fisker si HeatonN.
Prima data cand scoti din cutie monitorul, te impresioneaza dimensiunile acestuia. Ecranul cu diagonala de 60,96 centimetri (24 inci) este de-a dreptul intimidant, mai ales pentru cineva care a folosit foarte multa vreme un monitor de 17 inci. S-ar putea sa fii nevoit sa dai o fuga la magazinul de mobila pentru a-ti cumpara un birou mai mare, dupa ce cumperi acest dispozitiv.
Categorie grea
Un specialist in electronica, pe langa care stateam cand eram mic si ma uitam cu placere cum repara televizoare si radiouri, mi-a spus in anii '90 ca un dispozitiv electronic de calitate trebuie sa fie greu. "Sa eviti electronicele usoare. Sunt proaste", este sfatul pe care mi l-a dat. Benq XL2420T este un monitor greu. Cantareste 6,1 kilograme. De aceea, va recomand sa il asamblati cu grija, recomandabil pe pat sau pe orice alta suprafata moale, nu direct pe birou. Riscati sa il scapati din maini. E mult spus "asamblati", deoarece trebuie montata doar talpa pe care se sprijina pe birou si doua "periferice" despre care vom vorbi putin mai incolo.
Talpa monitorului, putin curbata pentru a asigura stabilitatea "mamutului", se prinde cu ajutorul a trei clame asezate pe un disc. Se aseaza talpa pe picior si printr-o usoare rotire la dreapta clamele se prind. Apoi, cu monitorul intors invers, se insurubeaza un dispozitiv de siguranta.
Designul
Monitorul arata foarte bine. Combinatia de negru si rosu inchis, cunoscuta de orice pasionat de moda, este placuta ochiului. Produsul a castigat si doua premii de "frumusete":reddot design award 2011 siG-Mark Good Design Award 2011.
Din orice unghi ai privi Benq XL2420T si de la orice distanta, senzatia pe care o ai este de lucru bine realizat, cu atentie la detalii. Materialele folosite sunt de cea mai buna calitate. Elementele realizate din plastic negru, mat, sunt combinate cu suprafete lucioase, tot negre. Din pacate, pe acestea din urma praful se depune foarte usor.
Unul din cele doua periferice cu care este prevazut monitorul, un terminal pentru schimbarea intre trei moduri de afisaj presetate de utilizator (celalalt este un controller pentru functia NVIDIA 3D Vision 2), se ataseaza la capatul talpii monitorului, printr-un sistem magnetic.
Butoanele prin care se seteaza XL2420T (luminozitate, contrast, alte meniuri), asezate in partea dreapta jos a ramei ecranului, sunt sensibile la atingere. Treci degetul pe deasupra lor si se activeaza (atunci cand sunt "ON" apare o lumina de culoare alba in dreptul lor). Atunci cand mana este indepartata, luminile dispar, iar butoanele raman ascunse in rama neagra.
Pe partea din spate a piciorului monitorului se monteaza un suport special pentru casti. Tinand cont de dimensiunile mari ale dispozitivului, acest carlig nu este chiar practic, deoarece trebuie sa te ridici in picioare pentru a aseza acolo castile sau sa-i dai ocol biroului. Parca ti-e mai la indemana sa asezi castile pe birou! Sa nu uitam si de manerul din capatul piciorului monitorului, foarte util atunci cand dispozitivul trebuie repozitionat sau mutat.
Este putin deranjant faptul ca rama care incadreaza displayul este destul de adanca - are cam 1 centimetru. Prima data cand am pornit browserul de internet in mod full-screen, bara de meniu s-a reflectat pe dunga ramei si am avut pornirea de a da clic cu mausul acolo. In cateva minute te obisnuiesti insa si nu mai faci aceeasi greseala.
Ecranul
Foloseste tehnologie WLED si are un timp de raspuns foarte bun, de 2 milisecunde GtG (Gray-to-Gray). Rezolutiamaxima este de 1920 x 1080 pixeli (FullHD), iar displayul poate afisa 16,7 milioane de culori. Rata de refresh maxima la care poate fi setat monitorul este de 120Hz, in functie de placa video a calculatorului.Rata contrastului este de 1.000:1 la luminozitate statica si de 12.000.000:1 la luminozitate dinamica.
Benq XL2420T este capabil sa afiseze continut 3D, insa, spre deosebire de modelul mai avansat, XL2420TX, experienta necesita ochelari 3D. Monitorul dispune si de functia Lightboost. Aceasta mareste luminozitatea ecranului si compenseaza efectul de ceata atunci cand este urmarit continut 3D cu ochelari dedicati.
Mai mult, monitorul beneficiaza de tehnologia Smart Scaling, care permite simularea unor ecrane de dimensiuni mai mici - pana la minim 17 inci - pentru cei carora 24 de inci li se pare prea mult sau pentru jocurile mai vechi.
Dispozitivul beneficiaza si de un mod FPS, care ofera vizibilitate sporita pentru cei care doresc sa duca performantele in jocuri video la maximul pe care il poate oferi XL2420T.
Telecomanda S Switch
S Switch, o "telecomanda" cu fir, permite schimbarea rapida intre trei moduri de afisaj presetate de utilizator, dar si navigarea prin meniuri. Fiecarui mod ii corespunde cate un buton. Acestea sunt marcate simplu: 1-2-3. De exemplu eu am setat un mod pentru utilizare curenta (browsing, lucru cu aplicatii, vizualizare imagini etc.), unul pentru jocuri si altul pentru filme. Monitorul vine cu trei astfel de moduri presetate: FPS1 (optimizat pentru Counter-Strike 1.6), FPS2 (optimizat pentru Counter-Strike Source) si RTS (optimizat pentru jocurile de strategie in timp real sau jocuri logice).
Diferenta intre aceste trei moduri este facuta, pe langa alte setari, de functia Black eQualizer, prin care poate fi ajustata corectia gamma a ariilor intunecate afisate pe ecran. Astfel, poate fi crescuta vizibilitatea fara a fi afectate zonele mai luminoase.
Plusuri si minusuri
Imi plac:
- designul;
- dispozitivul S Switch;
- functia Black eQualizer;
- functia Smart Scaling;
- culorile vii afisate de monitor; unele nuante nici nu le observam pe monitorul meu TFT;
- ambalajul in care vine monitorul este realizat din hartie reciclata;
Nu-mi plac:
- monitorul este disponibil doar in varianta de 24 inci, putand fi incomod pentru cei care au un birou mai mic;
- pentru a ajunge la un mod de afisaj pe placul tau (in cazul in care cele trei presetate nu te multumesc) trebuie sa experimentezi o vreme prin meniul nu tocmai usor de utilizat;
- suprafetele din plastic lucios sunt un magnet pentru praf si amprente;
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"