Majoritatea romanilor din diaspora se informeaza despre ce se intampla in tara prin intermediul retelelor sociale
romani diasporarepatriot diasporacomunicare diaspora
Dorul de tara si nevoia de a sti ce se intampla cu rudele si prietenii lasati acasa ii determina pe romanii din diaspora sa se informeze cu ajutorul tehnologiei si al retelelor sociale.
Reprezentantii RePatriot au prezentat rezultatele cercetarii sociologice "Comunicarea cu
romanii de pretutindeni", un sondaj la care au raspuns 1.141 de romani din 31 de tari.
Pentru a afla cat mai multe despre barierele de comunicare a romanilor de pretutindeni cu tara, Repatriot a realizat si anul acesta un studiu, finalizat in luna iunie, pe un esantion de 1.141 de romani care traiesc in Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Franta, plecati din aproape toate judetele Romaniei.
Conform sondajului, peste 82 % dintre romanii din diaspora prefera sa comunice online cu cei din tara, in primul rand, prin Whatsapp (81% dintre acestia) si in proportie mai scazuta prin e-mail si Instagram.
Aproape 67% dintre respondenti comunica cel mai mult cu parintii, iar 70% vorbesc cu cineva de acasa de cateva ori pe saptamana, 16% o data pe saptamana si 5% doar o data pe luna.
Romanii din strainatate prefera sa primeasca informatii diverse si stiri despre Romania prin retelele sociale, in proportie de peste 70%, iar 30% vor sa primeasca informatii prin e-mail sau prin aplicatii mobile dedicate diaspora.
Cea mai buna comunicare este cu ambasadele
Cercetarea arata ca 35,5% dintre respondenti comunica cel mai bine cu ambasadele, 30% cu bisericile din comunitatile respective, iar 25,7% au o comunicare buna cu administratiile locale din Romania.
Indiferent de cat timp sunt plecati in strainatate, de varsta sau de nivelul de educatie, romanii din afara granitelor vor sa stie ce se intampla in tara si mai ales care sunt noutatile si oportunitatile din localitatea de unde au plecat.
Totodata, 54% vor sa primeasca informatii despre locurile frumoase din Romania care ar merita vizitate, iar peste 33% sunt interesati de locurile de munca din Romania si oportunitati de afaceri. Astfel, se poate estima ca o parte insemnata dintre romanii din diaspora ar fi dispusi sa revina in Romania daca gasesc locuri de munca corespunzatoare sau afla despre oportunitati de afaceri.
Romanii au deprins cunostinte valoroase in tarile de adoptie si sunt dispusi sa faca transferul acestora catre Romania si sa se implice in proiecte care sa ajute tara sa se dezvolte. Peste 54% vor sa vina cu sfaturi si idei despre cum ar trebui facute lucrurile in administratie, in timp ce peste 47% sunt dispusi sa vina cu solutii concrete la probleme sociale si economice.
In acelasi timp, 25% sunt dispusi sa transmita, sa aduca in tara, cunostinte tehnice si stiintifice dobandite in strainatate.
Intrebati daca o comunicare mai buna i-ar determina sa revina acasa, peste 22% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ si 39% ca inca nu stiu. Procentul celor aflati de 20-30 de ani in strainatate si care declara ca ar veni inapoi in tara este mai mare, de peste 33%.
"Am creat deja punti solide care stimuleaza repatrierea mai multor romani pentru fructificarea unor oportunitati de afaceri in tara. Legatura mai buna a diasporei cu tara ajuta si companiile romanesti sa patrunda mai usor in pietele internationale si ne poate da un imbold de nepretuit pentru cresterea turismului romanesc. Repatriot Summit este despre gandire strategica si actiune inspirationala pentru o Romanie mai buna pentru noi si copii nostri, o Romanie in care vrei sa revii cu drag si din care nu doresti sa pleci pentru totdeauna", a declarat Marius Bostan, om de afaceri si initiator Repatriot.
Dragos Anastasiu, coordonatorul - Repatriot Turism, a spus ca "fiecare roman din strainatate e un Ambasador si poate promova Romania. Haideti sa fiti turisti in Romania impreuna cu prietenii din tara in care locuiti acum! Avem o tara minunata!"
Mesajul Repatriot se concentreaza pe o conectare mai buna a romanilor cu spirit antreprenorial pentru ca Romania ofera multe oportunitati ce pot fi fructificate mai bine prin puntea facuta intre mediul de afaceri national si cel din Diaspora.
RePatriot este o platforma de inspiratie si informatie care isi propune sa faciliteze accesul romanilor din strainatate la oportunitatile din tara. RePatriot construieste instrumente de sprijin, ofera consiliere, mentorat, educatie de afaceri si coalizeaz forte institutionale importante alaturi de personalitati si societatea civila.
Organizatia a anuntat Summitul Repatriot 2021 - "Credem in Romania", care va fi deschis pe 30 septembrie la Palatul Parlamentului, iar sesiunile Summitului si Gala "Top 100 Romani de Pretutindeni" vor avea loc la Sinaia in perioada 1-3 octombrie.
Sursa foto: pexels.com