Majoritatea angajatilor romani sunt paraleli cu abilitatile IT
competente itabilitati itromania itangajati romani
Conform Raportului de tara 2015, publicat de Comisia Europeana, mai bine de trei sferturi dintre angajatii din Romania nu au competente IT, faptul plasandu-ne tara pe ultimul loc in Uniunea Europeana.
Astfel, 77% din forta de munca din Romania prezinta un nivel scazut sau nul de competente IT, peste dublul mediei europeane, de 32%.
Din punct de vedere al Indicelui economiei si societatii digitale 2015, in Romania, s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital.
Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, iar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti in Tehnologia Informatiilor si Comunicarii, relateaza Agerpres.
In acelasi timp, numai 7,7% dintre utilizatorii de Internet din Romania folosesc servicii de e-banking, iar 17% cumpara online, date care ne pun la coada clasamentului in Uniunea Europeana, la capitolul e-commerce.
Datele oficiale incluse in Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 – 2020 arata ca 31% dintre romani folosesc serviciile de e-Guvernare, fata de o medie europeana de 40%. Obiectivul european pentru finele anului 2015 este de 50%.
Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2014 - 2020 vizeaza direct sectorul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor si isi propune sa contribuie la dezvoltarea economica si la cresterea competitivitatii Romaniei.
Documentul prevede ca numarul angajatilor din sector ar putea ajunge, in Romania, la 250.000, in urmatorii sase ani, iar investitia totala necesara in domeniu va trece de 3,9 miliarde de euro.
Impactul direct si indirect asupra economiei, calculat in conformitate cu bunele practici in alte tari europene care au facut investitii similare, poate insemna o crestere a PIB de 13%, majorarea cu 11% a numarului de locuri de munca si reducerea costurilor administratiei cu 12%.
Domeniile avute in vedere sunt: e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetica, Cloud Computing, Open Data, Big Data si Media Sociale; IT&C in Educatie, Sanatate, Cultura si e-Inclusion; e-Commerce, Cercetare, Dezvoltare si Inovare in IT&C; Broadband si Servicii de Infrastructura Digitala.
Romania este a saptea tara ca marime din UE, in privinta populatiei si a doua ca marime din grupul noilor state membre, dupa Polonia.