Ipoteza socanta: ce ne asteapta, de fapt, de la noul Facebook: Metaversul va distruge realitatea?
definitie metaversrealitate augmentatarealitate virtuala
Lumea este intr-o continua miscare, iar viteza de aparitie a noilor tehnologii este si mai mare. La inceput, nici computerele personale, nici internetul nu erau pentru toata lumea, care, insa, acum a ajuns sa fie aproape dependenta de ele. Va prinde sau nu, acum se vorbeste tot mai mult despre metavers.
Metaversul combina internetul cu realitatea virtuala augmentata, un fel de noua lume virtuala, insa, desigur, asta nu inseamna neaparat ca aduce numai lucruri bune.
Louis Rosenberg, dezvoltatorul primului sistem functional de realitate augmentata de la Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene americane, avertizeaza ca metaversul ar putea crea o distopie cyberpunk.
Rosenberg este ingrijorat de felul in care realitatea augmentata va fi folosita de furnizorii puternici de platforme care vor controla infrastructura.
Cineva care trage concluzii pripite despre o persoana pe care nu o cunoaste poate fi considerat ca pune etichete.
Ei bine (sau rau), Rosenberg se teme ca terte parti ar putea introduce, contra cost, straturi de filtre care ar permite unor utilizatori sa vada etichete deasupra oamenilor din viata reala, cam in acelasi fel in care sunt taguiti cei care apar in pozele de pe Facebook.
Aceste etichete ar pluti deasupra fiecarei persoane si ar oferi informatii personale.
„Astfel, vor folosi filtrele pentru eticheta indivizi cu termeni precum alcoolic, imigrant, ateu sau rasist ori cuvinte mai cuminti precum democrat sau republican. Straturile virtuale pot fi concepute cu usurinta pentru a amplifica dezbinarea politica, pentru a persecuta anumite grupuri, sau chiar intensifica ura si neincrederea”, a explicat Rosenberg, intr-un articol.
Metaversul va crea dependenta
Cercetatorul este ingrijorat si ca metaversul ar putea face ca realitatea sa dispara prin crearea unui sistem in care oamenii nu pot pur si simplu sa renunte la dispozitive pentru a avea interactiuni in lumea reala.
Metaversul s-ar putea extinde pana la punctul in care are un impact asupra fiecarui aspect al vietii noastre si ar fi aproape imposibil sa ne indepartam de el. Astfel, am fi expusi constant la realitatea falsa pe care terte parti ar dori sa ne-o arate.
In acelasi timp, Ethan Zuckerman, director al Initiativei pentru Infrastructura Digitala de la Universitatea din Massachusetts, a scris un eseu in care critica proiectul ambitios al Meta (fostul Facebook).
Zuckerman considera ca „metaversul promis de Facebook ne va distrage atentia de la lumea pe care a distrus-o”.