Inventatorul tehnologiei Bluetooth, nominalizat al Premiului European pentru Inventatorul Anului
bluetoothericssoninventiipatentepremiitehnologie
Dr. Jaap Haartsen, cel care a inventat tehnologia Bluetooth in timp ce lucra la Ericsson in anii 1990, a fost nominalizat ca finalist al Premiului European pentru Inventatorul Anului in categoria industrie.
Premiul este acordat anual de catre Oficiul European de Brevete unor inventatori iesiti din comun pentru contributia lor la dezvoltarea tehnologica, sociala si economica a lumii.
Bluetooth, o tehnologie wireless peer-to-peer care utilizeaza o cantitate redusa de energie electrica, s-a nascut intr-un laborator Ericsson din Lund, Suedia, la sfarsitul anilor 1990 si a devenit curand un standard global de conexiuni wireless de mica distanta. In 2008, atunci cand tehnologia si-a aniversat 10 ani de existenta, numarul de dispozitive compatibile cu Bluetooth livrat de la crearea ei ajunsese la 2 miliarde la nivel mondial. Astazi, aceasta tehnologie este utilizata nu doar de telefoane mobile si PC-uri, dar si de aproape toate dispozitivele electronice dedicate utilizatorilor finali, dispozitive medicale, de sanatate, de sport si fitness, masini sau case inteligente. (Un raport de cercetare Instant de anul trecut estima ca aproximativ 2 miliarde de unitati compatibile cu Bluetooth vor fi livrate in 2013.)
Cablurile au devenit istorie, lasand locul tehnologiei Bluetooth
Dr. Jaap Haartsen este numit de Oficiul European de Brevete "tatal tehnologiei Bluetooth". Haartsen a declarat: "Tehnologia Bluetooth a devenit standardul comun pentru comunicatii device-to-device. Chiar daca este o tehnologie contestata des, a cunoscut un succes pe care nu mi l-as fi imaginat niciodata. Sunt foarte mandru si onorat sa fiu nominalizat de Oficiul European de Brevete pentru patentele mele legate de dezvoltarea Bluetooth."
Dr. Haartsen a colaborat cu o echipa de ingineri Ericsson pentru a face tehnologia Bluetooth disponibila pe piata. Cel mai apropiat colaborator al sau, Sven Mattisson, isi aminteste obiectivul lor: "Trebuia sa inlocuim cablurile fara sa folosim o cantitate de energie electrica mai mare decat cea necesara unui cablu – si discutam despre stabilirea pretului undeva in jurul valorii de cinci dolari. Astazi, s-ar rade de noi cu acest pret.”
Ericsson a fost dedicat activitatilor de cercetare si dezvoltare inca de la crearea sa, la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar inovatiile sale tehnologice au sustinut atat dezvoltarea companiei, cat si pozitia sa competitiva pe piata internationala. Inginerii Ericsson au scris limbajul de cod Erlang, folosit si astazi pentru dezvoltarea programelor de chat pe site-uri social media sau in alte programe. AXE, primul sistem de switching digital, a fost realizat folosind inventiile si licentele Ericsson si a jucat un rol important in trecerea de la solutii analog la solutii digitale in retelele de comunicatii fixe.
Ericsson sustine dezvoltarea tehnologiei de comunicatii celulare si a fost intotdeauna una dintre companiile care au contribuit cel mai mult la standardizarea globala prin tehnologii wireless 2G, 3G si 4G. Spre exemplu, Ericsson a avut cel mai mare impact asupra specificatiilor LTE publice si estimeaza ca detine aproximativ 25% dintre patentele de baza pentru aceasta tehnologie.
sursa foto: wikipedia.org