In 2013, in Romania cel mai afectat serviciu de telecomunicatii in urma atacurilor cibernetice a fost telefonia mobila
telecomunicatiiromaniatelecomtelefonie mobila
In Romania, majoritatea atacurilor incidente cibernetice au vizat serviciile de telefonie mobila, potrivit directorului executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) Eduard Lovin, citat de Agerpres.
Seful ANCOM a declarat ca in ultimul an, sase furnizori de retele sau servicii de comunicatii electronice destinate publicului au raportat incidente majore.
Potrivit sursei citate, numarul total de incidente cibernetice cu impact mare, derulate anul trecut in tara noastra, este de 253.
In plus, circa 79.000 de utilizatori au fost afectati in medie la un incident cibernetic, iar durata maxima a acestuia a fost de circa 42 de ore.
Conform expertilor, durata unui incident cibernetic reprezinta timpul dintre momentul in care serviciul are dificultati si pana cand acesta este restabilit la parametrii initiali.
Lovin a mai spus ca in 2013, cel mai afectat serviciu de telecomunicatii a fost cel de telefonie mobila, cu aproape 10 milioane de conexiuni afectate.
Oficialul a mai spus ca Autoritatea tine sub controlul sau implementarea Deciziei 512 ce vizeaza aplicarea masurilor minime pentru protejarea retelelor de comunicatii electronice.
"ANCOM isi propune sa monitorizeze implementarea acestei decizii, sa elaboreze rapoartele anuale privind incidentele petrecute si masurile implementate de furnizori, precum si intocmirea unor ghiduri de implementare care sa fie in folosul utilizatorilor si al furnizorilor de continut.
Autoritatea isi propune sa optimizeze sistemul de raportare al incidentelor care afecteaza securitatea si integritatea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, sa utilizeze informatiile care ii sunt puse la dispozitie de operatori pentru a ajuta la o evolutie pozitiva a acestui sector si sa-si dezvolte consistent expertiza, prin implicarea in activitati relevante, atat la nivel national, cat si international", a mai spus oficialul ANCOM.
Potrivit Agerpres, la Bucuresti se deruleaza Conferinta internationala telecom la care iau parte reprezentanti din mediul de afaceri, universitar, ai unor ambasade, institutii guvernamentale, dar si operatori telecom, furnizori telecom, firme din domeniul IT&C, energie electrica, petrol si gaze.