In 2012, producatorii au vandut 39 milioane SSD-uri. Estimarile pentru 2013 ajung la 83 milioane unitati
ssdhddihsunitati hddinterfetepreturi
SSD-urile (solid state drives) au inregistrat un an excelent. Potrivit companiei care realizeaza analize despre evolutia domeniului IT&C IHS, in 2012 au fost vandute 39 milioane unitati SSD, care au ajuns in ultrabook-uri, laptopuri ultraportabile si alte produse electronice. Livrarile de SSD-uri fata de 2011 (17 milioane unitati) au crescut cu 129%.
Potrivit specialistilor de la IHS, SSD-urile vor deveni un standard din mai multe motive. S-a inregistrat o scadere a preturilor pe segmentul SSD, iar producatorii de calculatoare sunt tot mai deschisi pentru utilizarea unui asemenea mediu de stocare.
SSD-urile au devenit atractive si datorita dimensiunii lor mai mici, in comparatie cu hard disk-urile clasice.
IHS estimeaza ca vanzarile de SSD-uri in 2013 vor creste semnificativ. Proiectiile se situeaza la 83 milioane unitati SSD, in crestere cu 53% fata de 2012. In urmatorii trei ani, cresterea ar putea fi si mai mare, urmand ca in 2016, segmentul de SSD-uri sa genereze venituri de 20,7 miliarde dolari.
Potrivit Wikipedia.ro, un solid-state drive (unitate de cipuri SSD) este un dispozitiv de stocare a datelor care utilizeaza memorii cu semiconductori, construite pe baza studiilor de fizica starii solide. SSD-urile se deosebesc de unitatile cu discuri dure clasice (HDD) care sunt dispozitive electromecanice cu discuri de stocare aflate in miscare, prin aceea ca SSD-urile folosesc numai microcipuri care retin datele in memorii nevolatile, fara sa aiba parti mobile.
SSD-urile sunt mai rezistente la socurile mecanice, avand timp de acces mai scazut, dar un pret mai mare.
Pentru a inlocui cu succes HDD-urile clasice, ele folosesc aceleasi interfete (semnale electrice, conectoare) ca si cele ale discurilor dure (ex: SATA).
Trebuie insa sa tinem minte ca interschimbabilitatea cu unitatile HDD nu este o conditie standard de fabricatie a SSD-urilor.