O noua escrocherie pe WhatsApp face victime printre romani, tot mai multi utilizatori acuzand faptul ca in ultimele saptamani au primit mesaje suspecte de la numere necunoscute. Serviciul de mesagerie online avea la sfarsitul anului trecut peste doua miliarde de utilizatori activi din toate colturile lumii, WhatsApp fiind asadar una dintre cele mai populare aplicatii din aceasta categorie. Odata cu numarul utilizatorilor a crescut insa si numarul infractiunilor realizate prin intermediul serviciului de mesagerie.
Potrivit autoritatilor, unii utilizatori WhatsApp au primit de curand mesaje prin care erau anuntati ca ar fi fost angajati. Mai exact, Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC) a publicat un astfel de mesaj care a circulat in ultimele saptamani prin intermediul mesajelor WhatsApp: “Buna! Ati fost selectat pentru angajare cu norma partiala / cu norma intreaga. Salariu zilnic 50 euro - 200 euro, se accepta munca”. Mesajul era insotit si de un numar de telefon.
Curiosi de oferta de munca abia primita, unii utilizatori pot fi tentati sa deschida un mesaj de acest fel sau chiar sa sune la numarul de telefon din mesaj. Specialistii DNSC trag un semnal de alarma si ii indeamna pe romani sa trateze asemenea mesaje cu mai multa vigilenta. Sunand la un astfel de numar de telefon, victimelor le sunt solicitate mai multe informatii sensibile, sub pretextul deschiderii unor conturi pentru participarea intr-un sistem piramidal de castig bazat pe invitarea unor noi clienti.
Oficialii Directoratului National de Securitate Cibernetica le recomanda romanilor in primul si primul rand sa nu furnizeze necunoscutilor niciun fel de date personale prin intermediul telefonului. Un semn de intrebare ar trebui sa apara in mod automat atunci cand de la celalalt capat al firului sunt solicitate diverse date de autentificare sau alte date financiar-bancare.
In plus, astfel de mesaje trebuie tratate cu reticienta de fiecare data. In cazul in care o oferta pare prea buna pentru a fi reala, cel mai probabil este vorba doar despre o momeala folosita de infractorii cibernetici. Analizati bine mesajele pe care le primiti si acordati atentie detaliilor de orice natura! Astfel, pot fi identificate greseli gramaticale, de sintaxa sau de exprimare, numerosi infractori din mediul online apeland de multe ori la instrumente de traducere automata.
Citeste si: Mii de romani lasati faliti, dupa o simpla discutie pe WhatsApp: hotii s-au reinventat, in 2022
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si