Google si Motorola intampina probleme in Germania
googlemotorolasmartphone-urigermaniapatentechina
Motorola ar putea fi obligata sa isi retraga smartphone-urile de la vanzare in Germania si sa recupereze terminalele pe care le-a vandut deja clientilor business.
Un tribunal a stabilit ca antenele folosite de Motorola (o companie detinuta de Google) incalca patentele detinute de un specialist german in tehnologii laser.
LPKF, compania in cauza, are dreptul de a impiedica vanzarea produselor, dar ar putea ajunge la o intelegere cu Google.
LPKF nu a decis insa cum va proceda. Un consultant german in brevete de inventie a declarat ca luarea unei asemenea hotarari este dificila.
"Daca LPKF doreste sa actioneze radical, va risca mult din punct de vedere economic", a spus Florian Mueller, care a consiliat in trecut giganti precum Microsoft si Oracle.
"Daca va determina Motorola sa isi retraga produsele de pe piata, LPKF risca sa fie actionata in justitie - pe viitor - si sa i se ceara daune", a mai declarat Mueller.
Google doreste sa vanda divizia Motorola catre compania chineza Lenovo. "Suntem dezamagiti de aceasta decizie, dar Motorola a intreprins toti pasii necesari pentru a nu intrerupe furnizarea cu smartphone-uri", a declarat un purtator de cuvant al Motorola.
LPKF a precizat ca ar putea inainta si alte procese, impotriva unor companii tehnologice renumite.
Compania a dezvoltat un procedeu denumit LDS (Laser Direct Structuring), cu ajutorul caruia pot fi construite antenele.
Cu ajutorul LDS, producatorii pot monta antenele in smartphone-urile subtiri, care nu dispun de foarte mult spatiu in interior.
Anul trecut, patentul firmei germane nu a fost recunoscut de autoritatile chineze, care au incurajat producatorii de smartphone-uri sa-l foloseasca fara sa achite vreo taxa de licenta catre LPKF.
Compania germana a facut recurs la aceasta decizie. "Cu cat un patent este mai atractiv, cu atat iti va fi mai greu sa-l protejezi", a declarat CEO-ul LPKF, Dr. Ingo Bretthauer.
"Vom continua sa luptam pentru brevetul nostru in China, dar vom lua masuri si impotriva altor companii. Aceasta lupta face parte din activitatea zilnica a oricarei firme tehnologice", a conchis Bretthauer.