Acest serviciu va concura cu Spotify, Xbox Music, Rdio, Pandora si alte produse similare. Totusi, spre deosebire de rivalii sai, nu va exista nicio optiune de utilizare gratuita, dupa cele 30 de zile de proba.
Utilizatorii trebuie sa isi faca un abonament lunar de 9,99 dolari, pentru a accesa "tonomatul" urias cu milioane de melodii via orice dispozitiv cu Android sau navigator de internet. Cei care au optat deja pentru abonament au primit un tarif lunar redus la 7,99 dolari/luna.
Pretul si disponibilitatea in afara SUA nu au fost inca anuntate.
Vestile au fost oferite in cadrul conferintei dezvoltatorilor I/O de la San Francisco. Investitorii s-au aratat multumiti de faptul ca actiunile Google au depasit pentru prima oara pragul de 900 dolari.
Music All Access le permite utilizatorilor sa adauge manual melodii intr-un playlist sau sa permita activarea functiei Explore, care ofera recomandari muzicale. Listele pot include si melodii deja existente in dispozitivul utilizatorului de Android.
Un analist IT&C a declarat ca Google a facut o miscare inteligenta, prin faptul ca nu ofera o optiune gratuita de ascultare a muzicii, sustinuta din reclame.
"Un element care a compromis Spotify este chiar factorul gratuit", a declarat Alice Enders, expert in industria muzicii la Enders Analysis.
Totusi, un alt analist spune ca Music All Access nu va avea succes. El a precizat ca din 24 milioane utilizatori de Spotify, doar 6 milioane au fost convinsi sa plateasca serviciul. Zvonurile potrivit carora Google ar fi urmat sa lanseze o noua versiune a sistemului sau de operare, Android (4.3 sau 5.0), au fost neintemeiate.
Google a anuntat insa lansarea unei aplicatii de mesagerie intre platforme, denumita Google Hangouts. Aceasta le permite utilizatorilor sa converseze prin video chat, mesaje scrise si sa faca schimb de fotografii intre dispozitivele cu Android si cele cu iOS, precum si prin intermediul browser-ului Chrome. Conversatiile sunt stocate pe serverele Google. Aceasta aplicatie reprezinta un rival pentru Skype, Whatsapp, BBM, Tango si altele.
De asemenea, Google a implementat o functie de cautare vocala in browser-ul Chrome. Daca spui "OK Google", urmat de o comanda de cautare, vei putea obtine informatii, identifica fotografii sau realiza unele activitati, precum realizarea unei rezervari la un restaurant. Pana acum, functia de voice-search era rezervata smartphone-urilor.
De asemenea, a fost reimprospatat si Google Maps. Versiunea web a fost reprogramata, pentru a oferi rezultate personalizate, pentru a gasi acele locuri de care utilizatorul este interesat, inainte ca acesta sa se "chinuie" prea mult. Schimbarile au fost efectuate in functie de feedback-ul utilizatorilor Google.
Aplicatiile Map pentru Android si iOS au fost, de asemenea, updatate. Dezvoltatorii au precizat ca Android-ul a primit noi functii pentru jocurile video.
Astfel, un jucator isi poate sincroniza rezultatele jocului pe mai multe dispozitive diferite si le poate compara cu "rivalii", pe Google+. Google a anuntat si un serviciu care transforma programarea de jocuri multiplayer intr-o "joaca", dar demonstratia tehnologica a esuat.
Google va vinde, totodata, o versiune Samsung Galaxy S4 cu interfata Android, renuntand astfel la TouchWiz-ul celor de la Samsung. Un analist in domeniul smartphone-urilor a declarat ca modelul ar putea fi foarte popular, eliminand o buna parte din "lag"-ul telefoanelor mobile, cauzate uneori de TouchWiz.
Google a prezentat si unele statistici legate de popularitatea crescanda a Android-ului. Android a inregistrat 900 de activari ale sistemului de operare. Cifra s-a dublat fata de anul anterior.
In plus, peste 48 miliarde aplicatii au fost instalate din magazinul Google Play de catre utilizatori. Larry Page a vorbit si despre Google Glass: "Glass reprezinta o noua categorie, diferita de dispozitivele PC existente si cred ca ii vom multumi pe utilizatori cu aceasta inovatie", a spus Page. Seful Google nu a vorbit insa despre numarul exact de copii pe care Google le va produce; de asemenea, compania a refuzat sa anunte data lansarii oficiale a Google Glass.