Folosirea telefoanelor mobile in strainatate a crescut semnificativ de la eliminarea tarifelor de roaming in UE
roaming uerevizuire servicii roamingeliminare tarife roamingfolosire date ue
Comisia Europeana a publicat prima revizuire completa a pietei serviciilor de roaming, care arata ca eliminarea, in iunie 2017, a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile calatorilor din intreaga Uniune Europeana.
Potrivit Comisiei, utilizarea datelor mobile in timpul calatoriilor in Uniunii a crescut de zece ori fata de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piata nationala.
Utilizarea datelor in roaming in UE si in Spatiul Economic European (SEE) a atins un nivel maxim in perioada vacantei de vara a anului 2018 (al treilea trimestru), iar utilizarea datelor mobile in strainatate a fost de 12 ori mai mare in comparatie cu perioada precedenta eliminarii tuturor costurilor de roaming cu amanuntul.
In aceeasi perioada de timp, volumul apelurilor telefonice efectuate in roaming a fost de aproape trei ori mai mare.
Pe piata vanzarilor cu ridicata, reducerea drastica a plafoanelor tarifare a contribuit la o reducere suplimentara a tarifelor de roaming cu ridicata, ceea ce face ca eliminarea tarifelor de roaming sa fie sustenabila pentru aproape toti furnizorii de servicii de roaming.
Potrivit concluziilor raportului, nu se prefigureaza, in viitorul apropiat, nicio schimbare a dinamicii concurentei de pe
piata serviciilor de roaming, ceea ce inseamna ca actualul regulament privind comertul cu amanuntul si cu ridicata este inca necesar.
Normele actuale privind serviciile de roaming ar trebui sa continue sa se aplice in urmatorii ani pentru a asigura faptul ca cetatenii pot utiliza serviciile de roaming fara costuri suplimentare in UE.
Incepand cu 15 iunie 2017, europenii pot sa isi utilizeze telefoanele mobile pentru apeluri, SMS-uri si date, atunci cand calatoresc in UE, la fel cum o fac acasa, fara a suporta costuri suplimentare.
Aceasta abordare, denumita "roaming la tarifele de pe piata nationala", este un beneficiu tangibil al crearii unei piete unice digitale pentru intreprinderile si consumatorii din Europa si este una dintre realizarile majore ale Comisiei Juncker.
Primul raport de revizuire completa al Comisiei urmeaza raportului intermediar publicat in decembrie 2018 si confirma constatarile acestuia: cererea de consum de servicii mobile in timpul calatoriilor in UE/SEE a crescut rapid dupa eliminarea tarifelor de roaming.
Raportul confirma, de asemenea, rezultatele revizuirii politicii privind utilizarea rezonabila si mecanismul de derogare, publicate la inceputul acestui an.
Acestea sunt garantii esentiale introduse in Regulamentul privind roamingul pentru a preveni denaturarile de pe pietele nationale, care, potrivit rezultatelor revizuirii, au functionat pana in prezent in mod corespunzator. Regulamentul privind roamingul este in vigoare pana in iunie 2022.