Fiecare dintre noi arunca la gunoi 6 kg de electronice pe an
Ne ingropam in fiecare an in cca 50 de milioane de tone de deseuri electronice: telefoane mobile, calculatoare, televizoare, laptop-uri etc. Cam 6 kg pentru fiecare locuitor al planetei. Si chiar daca aceste 50 de milioane de tone inseamna doar 2% din cantitatea totala de deseuri solide produse la nivel mondial, ele reprezinta 70% din cantitatea de deseuri periculoase.
Toate aceste dispozitive electronice sunt periculoase deoarece contin plumb sau mercur, de exemplu, adevarate amenintari pentru mediu si pentru sanatatea populatiei. E-adevarat, ele mai contin si aur, platina, cupru sau argint si toate aceste metale pretioase pot fi gestionate si recuperate fara riscuri, dar asta doar in spatii specializate, cu tehnologii performante. Or asta nu se intampla prea des.
Uniunea Europeana trimite in fiecare an 1,3 milioane de tone de deseuri electronice in tari din lumea a treia, unde procesul de recuperare presupune intr-o prima etapa arderea, pur si simplu, a gramezilor uriase de dispozitive electronice, pentru topirea a tot ce nu este metal si nu are valoare (cu efecte distrugatoare asupra atmosferei).
Se estimeaza ca se recupereaza astfel metale pretioase in valoare de 62,5 miliarde $ anual, mai mult decat PIB-ul multor tari ale lumii - o adevarata afacere, asadar, care concureaza direct cu industria miniera, dat fiind ca 100 de tone de telefoane mobile contin aceeasi cantitate de aur ca si 100 de tone de minereu aurifer.
Apropo de telefoane mobile, numarul acestora se va apropia de 3 miliarde pana la sfarsitul lui 2020, un numar totusi insignifiant in comparatie cu cel al tuturor dispozitivelor electronice folosite pentru transmiterea de date prin Internet (asa numitele dispozitive IoT, Internet of Things) si care ajunge la 50 de miliarde (!).
Si marea problema este ca, in mod evident, aceste IoT vor deveni curand depasite si se vor adauga cantitatii deja uriase de deseuri electronice.
Solutia, indiferent ca vorbim despre poluare sau despre valoarea metalelor pretioase nerecuperate, nu va consta doar in imbunatatirea tehnologiilor folosite in procesul de gestionare a acestor deseuri. E nevoie si de diminuarea valului de dispozitive electronice care se arunca la gunoi, ceea ce inseamna ca fabricantii vor trebui sa vina cu produse mult mai durabile si sa se asigure inca de la proiectare ca acestea vor putea fi reciclate usor si sigur.
Sau, de ce nu, intreaga afacere a acestor IoT se va putea axa nu pe vanzarea de dispozitive, ci pe cea de servicii. Clientii vor achita un abonament de utilizare, iar in pret vor primi si dispozitivul in sine pe care, la sfarsitul abonamentului, vor fi obligati sa il returneze furnizorului.
Sursa foto: www.pexels.com