Ericsson vrea sa impulsioneze telecomunicatiile in tara cu cea mai mica penetrare a telefoniei mobile din lume, Myanmar
ericssontelefonie mobilamyanmarinvestitiidrepturile omuluiimpact
Incepand din luna iunie, Ericsson va deschide un mic birou local in Yangon, consolidandu-si astfel prezenta in Myanmar. Mai mult decat atat, compania va colabora cu diferiti jucatori importanti din zona protectiei drepturilor omului pentru a evalua atat situatia din tara, cat si impactul socio-economic al telecomunicatiilor. Myanmar este, in momentul de fata, tara care a beneficiat cel mai putin de pe urma salturilor uriase din domeniul telecomunicatiilor din ultimele doua decenii. Astazi, 60% din populatia lumii are un telefon mobil. Cu toate acestea, in Myanmar, stat cu o populatie de peste 60 de milioane de oameni, doar in jur de 1 milion de persoane se pot bucura de conexiuni la telefonie mobila si doar aproximativ 400.000 de persoane au acces la Internet.
In ultimii ani, in multe natiuni in curs de dezvoltare precum cele din Africa si Asia, telefonia mobila a contribuit in mod semnificativ la cresterea accesului populatiei la servicii de sanatate si educatie, la locuri noi de munca, la aprovizionarea cu energie electrica si multe altele. Aceste beneficii ar putea contribui la eforturile de schimbare in bine observate deja in Myanmar.
Desi este inca devreme, observatorii internationali, inclusiv reprezentanti ai Natiunilor Unite, sunt convinsi ca exista oportunitati reale pentru dezvoltare durabila si pozitiva care sa imbunatateasca situatia drepturilor omului si sa intareasca trecerea la democratie a tarii. Faptul ca, nu demult, Uniunea Europeana a suspendat sanctiunile aplicate Myanmarului reprezinta o recunoastere a acestor eforturi pozitive de dezvoltare.
Myanmar, rata de penetrare a telefoniei mobile de sub 2%
"Cu o rata de penetrare a telefoniei mobile de sub 2% din populatie, Myanmar este, probabil, cea mai putin dezvoltata piata de servicii de telecomunicatii din lume", a declarat Elaine Weidman Grunewald, Ericsson Vice President for Corporate Responsibility and Sustainability. "Pentru aceasta tara, telecomunicatiile reprezinta o prioritate pentru a putea atrage investitiile straine de care are mare nevoie. Myanmar are nevoie de investitii straine si comert pentru a putea sa continue progresul inregistrat deja in dezvoltarea sa socio-economica."
Ericsson sustine initiativa Institutului Drepturilor Omului si Afaceri si a Institutului Danez al Drepturilor Omului ce are in vedere aplicarea principiilor si standardelor de drepturi ale omului in activitati de business din Myanmar pe baza unui proces de implicare a mai multor actori direct interesati. Initiativa are la baza Ghidul de Principii de Business si Drepturi ale Omului al Natiunilor Unite si va lansata in curand in Myanmar, iar Ericsson se va implica activ in sustinea si dezvoltarea sa.
Mads Holst Jensen, reprezentant al Institutului Danez al Drepturilor Omului, a declarat: "Este incurajator sa vedem companii precum
Ericsson care se gandesc la modul in care activitatile lor in Birmania-Myanmar pot afecta drepturile omului si ca integreaza aceasta perspectiva in procesul lor de luare a deciziilor. Suntem incantati sa ne bucuram de sustinerea lor pentru initiativa pe care o dezvoltam, initiativa care urmareste implicarea companiilor private, a guvernelor si a unor jucatori din societatea civila in promovarea principiilor de baza ale drepturilor omului ca fundatie pentru dezvoltarea activitatii economice in Burma-Myanmar."
Weidman Grunewald a adaugat: "Noi credem cu adevarat ca telecomunicatiile pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor, economiei si societatii din Myanmar, dar suntem, in acelasi timp, constienti ca este esential ca noi sa ne desfasuram activitatea in mod responsabil pentru societate."