Email-ul nu va muri niciodata. Omul care l-a inventat ne spune de ce
emailfacebooktwitterray tomlinson
Dispunem de o multime de modalitati prin care putem transmite un mesaj electronic - SMS, Facebook, Twitter, Skype -, insa continuam sa folosim email-ul pentru lucrurile importante. Asta deoarece, potrivit omului care a inventat email-ul, nimic nu il poate inlocui.
Spre deosebire de aproape orice alt serviciu tehnologic, modul in care folosim email-ul a ramas neschimbat timp de 40 de ani. Potrivit Radicati Group, 144,8 miliarde de email-uri sunt trimise in fiecare zi in intreaga lume, iar numarul va ajunge la 192,2 miliarde in 2016. Exista in acest moment 3,4 miliarde de conturi de email in lume, dintre care trei sferturi sunt conturi personale.
Va intrebati acum de ce in era social media email-ul continua sa fie atat de utilizat. "Deoarece niciun serviciu nu poate umple spatiul pe care email-ul il serveste, adica iti permite sa te adresezi unei audiente specifice", a declarat, pentru
RWW, Ray Tomlinson (
foto), cel care este considerat "parintele email-ului". Spre deosebire de serviciile de mesagerie instanta, precum Skype, Google Talk sau Yahoo! Messenger, atunci cand folosesti email-ul nu trebuie sa stai in fata unui computer sau dispozitiv mobil pentru a raspunde imediat, explica Tomlinson. Raspunzi atunci cand ai timp si chef. In ceea ce priveste serviciile de mesagerie oferite de platformele social media, acestea sunt incomplete. Ofera putine functii si exista sansa ca un mesaj important sa se piarda printre altele mai putin importante.
Cum a aparut email-ul
In 1971, Tomlinson era inginer la Bolt Beranek and Newman (BBN), un contractor care a ajutat la dezvoltarea ARPANET, reteaua "primordiala" care sta la baza internetului. In toamna aceluiasi an, Tomlinson a trimis primul email in retea.
O forma incipienta de email exista inca din anii '60, insa aceasta presupunea lasarea unui mesaj electronic pe un computer unui alt utilizator. Era un fel de post-it digital.
Tomlinson este si prima persoana care a folosit simbolul "@" intr-o adresa de email.
Email-ul astazi
Messaging Anti-Abuse Working Group, in primele trei trimestre din 2011, intre 88% si 90% din email-urile primite au fost spam-uri (adica mesaje nesolicitate).
Serviciul Hotmail (acum Outlook.com) al Microsoft proceseaza zilnic in jur de 8 miliarde de mesaje. Dintre acestea, doar circa 2,5 miliarde sunt livrate in inbox-uri. Restul este spam.