Dispozitivele cu Android insumeaza 60% din totalitatea celor infectate cu virusi
hackeriandroidcoordonateterminaleiphoneinformatii
Aproape 12 milioane de dispozitive au fost infectate cu virusi si alte programe nocive in 2013, potrivit unui studiu realizat de Alcatel-Lucent. Intre timp, amenintarea cibernetica la adresa retelelor din gospodarii a ramas constanta, iar virusii traditionali migreaza de la desktop la dispozitivele mobile.
Alcatel-Lucent a precizat ca studiul se bazeaza pe analiza propriei retele de securitate si a produselor sale de analiza, care permit masurarea impactului anumitor tipuri de trafic in retea, care includ si virusii informatici.
Raportul arata ca infectiile cu malware s-au majorat cu 20% in 2013, iar dispozitivele LTE sunt cele mai vulnerabile in fata amenintarilor.
Dispozitivele cu Android insumeaza 60% din totalul infectiilor cu virusi, care iau deseori forma unor aplicatii-troieni, descarcate de pe anumite site-uri, printre care Google Play. O alta amenintare este reprezentata de tentativele de phising. 40% din virusii care se aflau la un moment dat pe laptopurile cu Windows au migrat spre dispozitivele mobile via stick-urile USB sau huburile MIFI.
Infectiile in randul telefoanelor iPhone si BlackBerry au ajuns la doar 1% din total.
Rata de infectare mobila cu virusi a fost de 0,55% in T4 2013. In functie de aceasta informatie, expertii estimeaza ca in orice moment, peste 11,6 milioane dispozitive mobile - care au instalat Android - sunt infectate cu malware.
"Infractorii sunt atrasi de obicei de fructele care atarna cel mai jos in copac", a spus Kevin McNamee, director de securitate in cadrul Kindsight Security Labs (Alcatel-Lucent).
"Android are cea mai mare cota pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri si spre deosebire de iPhone si BlackBerry, permite instalarea de programe si aplicatii din surse diverse. Astfel, hackerii isi distribuie virusii fara probleme, care de multe ori nu sunt detectati de programele antivirus. In 2013, am intalnit numeroase retele telecom care ofera servicii de protectia impotriva virusilor, ca parte din abonament".
2013 a fost si anul in care spyware-ul mobil a transformat terminalele infectate (smartphone-uri si tablete) in dispozitive de cyber-spionaj. Hackerii au putut vedea astfel coordonatele de localizare, listele cu contacte si alte informatii personale ale utilizatorilor.