De ce companiile nu recunosc ca hackerii le dau de furca
hackeratac ciberneticafacere in chinaexistenta dovezionoare
Pe 31 ianuarie a.c., The New York Times a atras atentia asupra unui atac indreptat catre sistemele sale informatice. Dar, cu siguranta, nu este prima companie atacata de hackeri care lucreaza, aparent, pentru interese chineze.
Sute de companii occidentale, organizatii si agentii guvernamentale au fost atacate de hackeri din China in ultimii cinci ani. Pe langa Times, Google este o alta victima dispusa sa dezvaluie detalii despre atac.
Pentru fiecare incalcare cibernetica de care afli intamplator, detaliile nu vor fi divulgate.
De ce? Hai sa vedem:
1. Vrea sa musamalizeze cazul
"Unele companii care ajung in aceasta faza nu vor realiza niciodata atacul. Si nici nu vor vorbi despre acest lucru", spune ofiterul de cercetare al F-Secure, Mikko Hypponen.
"Nu este o publicitate buna, ci din contra. Poate avea un impact negativ asupra companiei sau societatii in multe feluri", spune cercetatorul al biroului Kaspersky Lab, Roel Schouwenberg.
Dar Hypponen spune ca ar putea fi si alte motive pentru care s-ar evita blamarea Chinei.
"Unele dintre obiective sunt organizatiile de drepturi ale omului", spune el.
2. Nu exista dovezi
Un motiv important este ca hackerii din China utilizeaza servere di alte tari sau isi ascund originile folosind servicii de proxy.
"Cum se poate dovedi? Chiar daca a fost utilizat un IP din China, cum poti dovedi ca acel calculator nu a fost compromis si sub controlul unui hacker din Belgia?", intreaba Graham Cluley, consultant tehnologic.
3. Nu face bine unei eventuale afaceri in China
George Smith considera ca ar fi mai greu sa te extinzi in China dupa aceste acuzatii.
"Chinezii au fost invinuiti pentru o lunga perioada de timp. Cu toate acestea, multe dintre multinationalele americane au afaceri in China si obiective indreptate catre pietele lor".
4. In joc este onoarea
"Avand in vedere cantitatea de povesti de acest gen, oamenii au inceput sa inteleaga ca acest lucru se intampla oricui. Cred ca impactul negativ nu este atat de sever cum a fost la un moment dat", spune Schouwenberg.
De altfel, acesta sustine ca industria de securitate are nevoie de detalii tehnologice pentru a se asigura ca toti sunt bine protejati.