Cum sunt pedepsite firmele americane care fac spionaj in Germania
companiesuagermaniaverizongoogle
Germania va renunta la contractul cu firma americana Verizon Communications, in urma dezvaluirilor lui Edward Snowden, fostul analist NSA despre practicile agentiilor de informatii din SUA de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom, scrie New York Times.
Aceasta este o consecinta a scandalului de spionaj centrat in jurul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane.
Potrivit New York Times, datele facute publice de Snowden au avut un impact puternic in Germania.
In aceasta tara, au aparut informatii despre interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de catre agentiile de informatii din SUA.
Firma Verizon, cat si Google au dat asigurari ca nu au luat parte in mod activ la astfel de activitati clandestine.
Din cauza amplificarii sentimentului de revolta din Europa, companiile de telecomunicatii din regiune ca Deutsche Telekom, care se supun reglementarilor stricte ale Uniunii Europene privind protectia datelor personale, au inceput sa fie preferate in detrimentul americanilor.
Compania Verizon a furnizat servicii de telecomunicatii pentru mai multe agentii federale din Germania.
Potrivit autoritatilor germane, conexiunile dintre agentiile straine de informatii si aceste companii demonstreaza ca guvernul german are nevoie de un nivel inalt de securitate pentru retelele sale esentiale.
Conform New York Times, infrastructura de comunicatii a Germaniei va fi reorganizata in acest sens.
Pe de alta parte, reprezentantii Verizon au sustinut ca operatiunile din Germania ale companiei s-au derulat conform cu legislatia acestei tari privind protejarea datelor personale.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca Google trebuie sa le acorde utilizatorilor europeni, in anumite circumstante, dreptul de a solicita ca informatii, care ii privesc sa fie sterse din rezultatele cautarilor online.