Cum sa obtii un job in cel mai bine platit domeniu, chiar daca ai zero experienta
joburi itangajari itsalarii it
Nu mai este un secret pentru nimeni ca piata muncii este avida de programatori si, in general, de specialisti in IT. O arata si inlesnirile fiscale oferite de stat, precum si salariile foarte mari pe care angajatorii sunt dispusi sa le plateasca. De altfel, de ani buni, salariile din IT ocupa primul loc in Romania, potrivit Institutului National de Statistica.
Prin urmare, daca ai o
meserie nu chiar atat de cautata si de apreciata pe piata muncii, este foarte tentant sa te gandesti sa faci o schimbare radicala si sa intri si tu in domeniul IT&C.
Cel mai mare obstacol, chiar si dupa ce ai dobandit competente in acest domeniu, este ca angajatori vor angajati cu experienta, dar, intrucat cererea este mult mai mare decat oferta, ai sanse sa te aleaga pe tine.
Conform eJobs, exista cateva strategii care functioneaza:
1. Cauta joburile entry-level din IT
Vestea buna este ca, si in IT, exista joburi pentru care nu se cere experienta, asa-numitele joburi entry-level. Atentie, insa: numarul lor se numara pe degete si, fiind foarte tentante, se ocupa cat ai clipi. Tocmai de aceea, cauta zilnic, foloseste surse multiple de informare, urmareste retele sociale, spune-le tuturor cunostintelor ce job cauti si aplica imediat ce ai sansa sa fie disponibil un astfel de job!
2. Valorifica-ti potentialul, nu experienta
Intrucat nu ai experienta in domeniu si angajatorul stie asta din CV-ul tau, cartea pe care poti sa o joci cu succes este potentialul. Nimeni nu s-a nascut invatat si oricine a trebuit sa porneasca de undeva. Important este sa-l convingi pe angajator ca te adaptezi si ca inveti foarte repede.
Nu ai experianta dar poate ai:
- abilitati naturale pentru domeniul respectiv;
- motivatie clara pentru domeniu;
- capacitate de a comunica si lucra bine intr-o echipa;
- loialitate, integritate, initiativa si determinare.
Demonstreaza-le si ai toate sansele ca angajatorul sa nu mai tina seama de lipsa ta de experienta.
3. Networkingul poate compensa lipsa de experienta
Multi dintre cei care obtin cele mai bune joburi fara a avea experienta in domeniu sunt deja cunoscuti de catre angajator, iar acesta le-a intuit potentialul. Prin urmare, cand un job atractiv devine disponibil, angajatorul are deja in minte persoane pe care le cunoaste si le poate propune imediat o discutie pe aceasta tema.
De aceea este indicat sa mergi la evenimente de business, sa cunosti oameni din industria care te intereseaza, sa dai sansa potentialilor angajatori sa te cunoasca inainte de a avea un job disponibil. Cand acel job o sa apara, te vor lua in calcul.
4. Incepe cu un domeniu apropiat IT-ului
Multe companii recruteaza pentru anumite joburi entry-level din interior. De exemplu, recruteaza pentru PR sau resurse umane oameni cu potential din departamentele de vanzari sau customer service. La fel se intampla si in IT. Asadar, poti avea acces la joburile respective fara experienta in domeniu, insa doar daca lucrezi deja in companie, intr-un alt departament.
Deci, te poti angajezi, initial, intr-un alt domeniu decat cel la care visezi, dar mai accesibil, dar, inainte, trebuie sa te asiguri ca, in compania respectiva, se pot face schimbari de la un domeniu la altul, iar, odata angajat in companie, ai nevoie sa te afirmi, altfel risti sa ramai blocat in jobul initial.
5. Invata sa codezi
HTML este un limbaj de programare relativ usor de invatat. Alte limbaje pe care ar trebui sa le inveti sunt: JavaScript, C ++, Python si Ruby.
In concluzie, a ta angajea intr-un domeniu la mare cautare fara sa ai experienta este un lucru posibi. Trebuie, insa, sa stii sa te vinzi si sa fii perseverent.
Foto: pexels.com