Cum sa devii inginer software?
itingineriesoftware
Meseria de inginer software este una dintre cele mai bine platite de pe piata. Din pacate, pare a fi si una dintre cele mai inaccesibile, dat fiind faptul ca ingineria softeare este complexa, necesita multe cunostinte si implica o pregatire continua pentru a fi in pas cu tehnologia.
Un inginer software precum cei de la
https://codete.com/ este un profesionist IT, responsabil de etapele din ciclul de viata al unui software. De asemenea, acesta are rolul de a proiecta, crea, intretine si testa modificarile aduse la un software deja existent. Adesea, inginerii software sunt confundati cu dezvoltatorii software, ceea ce este o greseala. Inginerii sunt cei responsabili de constructia unui cod, intimp ce dezvoltatorii sunt responsabili de intretinerea unui cod deja existent.
Sub umbrela ingineriei software pot fi gasite o multime de subdomenii de activitate: blockchain, securitate de date, back-end, etc. Meseria este, asadar, una foarte ofertanta, care iti permite sa gasesti o nisa usor de exploatat.
Cum poti deveni inginer software?
Pentru a deveni inginer de software, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te educi in acest sens. Exista facultati de inginerie software, insa exista si cursuri pe care le poti urma pentru a-ti insusi cat mai multe informatii din domeniu.
Este bine sa fii pregatit pentru a asimila cantitati mari de informatii si pe langa studii sa incerci sa dobandesti abilitati in mod independent.
Dupa ce ai dobandit cunostintele de baza pentru meseria de inginer software poti trece la urmatorii pasi:
- Cauta sa faci practica neplatita intr-o firma de inginerie software. Practica neplatita nu suna bine, insa te poate pune la curent cu tot ceea ce se intampla in campul muncii;
- Dupa perioada de practica, incearca sa obtii un contract de la firma la care ai facut acest stagiu sau incepe sa mergi la interviuri.
Sfaturi pe care trebuie sa le urmezi daca esti incepator
1. Invata cat mai multe limbaje de programare si fa cat mai multa practica! Este bine sa exersezi scrierea codului, chiar si atunci cand nu esti implicat intr-un contract;
2. Intra in comunitati de ingineri software! Este important sa comunici cu alti ingineri si sa va ajutati reciproc atunci cand apar diverse provocari. Exista numeroase comunitati online in care poti intra si din care poti obtine sprijinul de care ai nevoie.
3. Cauta! Chiar daca nu ai cunostintele necesare pentru a rezolva o problema, te poti folosi de motoarele de cautare pentru a cauta rezolvarea. Cautand vei putea gasi si invata cele mai bune solutii.
4. Aplica pentru locuri de munca! Chiar daca nu te simti stapan pe propriile cunostinte, aplica pentru locuri de munca! Vei gasi o multime de cerinte la majoritatea joburilor destinate inginerilor software, insa de multe ori, cunostintele de baza te pot duce intr-o firma unde poti invata practic din ce in ce mai multe;
5. Pregateste-te sa inveti tot timpul! Meseria de inginer software implica o pregatire continua. Nu este genul de meserie pe care o inveti timp de cativa ani, dupa care iti petreci intreaga viata practicand-o. Daca vrei sa performezi, trebuie sa fii pregatit sa inveti continuu.