Daca ai un calculator vechi de 3-4 ani, nu vei opta nicicum pentru sistemul de operare Windows 8. In timp ce piata laptopurilor a stagnat, scrie LaptopMag.com, cea a tabletelor si a smartphone-urilor a explodat, oferind in acest an dispozitive cu noi functii si preturi. Daca producatorii de computere vor sa depaseasca acest moment dificil, trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor moderne.
Windows 8, reparat sau... anihilat
Utilizatorii au nevoie in continuare de PC-uri si de ecranele mari ale monitoarelor, de tastaturi mai bune si procesoare mai rapide, elemente ce transforma capacitatile multitasking ale calculatoarelor, eficientizeaza productia. Windows 8 nu contribuie la multitasking. Poti obtine un efect mai bun cu functia Dual View a lui Samsung Galaxy Note II (care are un ecran de 5,5 inci).
Aceasta iti permite sa divizezi ecranul in doua, pentru a jonga cu aplicatiile. Producatorii de PC-uri trebuie sa vanda mai multe calculatoare cu Windows 7 sau sa configureze Windows 8 astfel incat sa booteze direct in desktop sau sa utilizeze un meniu Start realizat de dezvoltatori.
Imbunatatirea duratei bateriei
Nimic nu este mai frustrant decat momentul in care ti se inchide laptopul din dotare, dupa ce a secat bateria. Intre februarie 2012 si februarie 2013, durata mediei a bateriei unui laptop ultraportabil a fost testata de cei de la LAPTOPMAG, concluzia fiind nesatisfacatoare: autonomia acumulatorului a scazut de la 6 ore si 39 minute la 5 ore si 52 minute.
Unde este progresul? In goana lor de a subtia notebook-urile si de a le adauga functii tactile, producatorii uita de durata bateriei. Din pacate, utilizatorii nu au uitat cum este sa stai "conectat" la priza, chiar si cand ai un laptop.
Solutia problemei este simpla: folosirea unor baterii cu o capacitate mai mare si a unor componente care sa consume mai putina energie. Intel spune ca platforma Haswell va consuma mai putina energie, dar nu stim inca in ce masura va avea impact asupra duratei bateriei per ansamblu. Un laptop cu ecran de 13 inci ar urma sa ofere o autonomie a acumulatorului de 8 ore/incarcare.
Rezolutia mai mare, un factor determinant
Calitatea ecranului conteaza. O tableta de 399 dolari, Google Nexus 10, are o rezolutie HD a ecranului de 2560 x 1600 pixeli; in tot acest timp, laptopurile au ramas in urma si prezinta rezolutii de 1366 x 768 pixeli (folosita inca din 2009), 1600 x 900 sau 1920 x 1080.
Laptopurile cu ecrane care beneficiaza de o rezolutie satisfacatoare "costa cat un rinichi", scriu cei de la LaptopMag.com. Daca Samsung, HTC si LG reusesc sa integreze ecrane 1080p pe smartphone-urile lor, fara sa majoreze pretul, de ce nu ar putea si producatorii de laptopuri?
Reducerea preturilor
In ciuda fanteziilor vanzatorilor de computere de a comercializa ultrabook-uri de 1.200 euro, "pentru toata lumea", un notebook mediu costa cel putin 500 dolari. Diferenta de preturi este mare si utilizatorii prefera sa ramana fideli unor laptopuri vechi si depasite, din lipsa banilor.
Aplicatii preinstalate intr-adevar folositoare
Cei mai tari producatori de smartphone-uri vand produse care au deja instalate unele aplicatii folositoare, in timp ce PC-urile dotate cu Windows beneficiaza de aceleasi aplicatii inutile, necesitand, inevitabil, o formatare.
Microsoft este zgarcit cu software-urile sale. Care ar fi cheia succesului? Comercializarea unui notebook care sa beneficieze inca de la inceput de o serie de programe si aplicatii, la un pret foarte rezonabil.
Calitatea, unde este calitatea?
In timp ce industria PC-urilor a scazut in T1 2013, Lenovo si Asus au inregistrat o majorare a vanzarilor in SUA. Acesta nu este un accident, din partea a doi jucatori inovatori, care vand produse de calitate. Lenovo este cunoscut pentru laptopurile sale durabile.
Compania chineza isi asuma riscuri si nu se teme sa lanseze produse precum IdeaPad Yoga, primul notebook cu un ecran care se "inclina" la 360 de grade. Asus este cunoscut pentru design-ul sau original. Companiile care ofera laptopuri din plastic ieftin, cu tastaturi de tot rasul si ecrane "sterse" nu mai au niciun viitor, in fata unor rivali seriosi. De ce as cumpara un laptop din plastic ieftin pentru a inlocui un alt laptop din plastic ieftin?
Utilizarea puterii procesoarelor
Arma secreta a PC-urilor se ascundea, in trecut, in spatele unui sticker, pe care scria "Intel" sau "AMD". Chiar si un notebook pentru bugetari are o putere de procesare mai mare decat cel mai puternic smartphone de pe piata.
Totusi, putine aplicatii profita de aceasta performanta, care face diferenta intre un calculator "de birou" si un smartphone fitos. Multi utilizatori nu vad de ce ar trebui sa evolueze de la un Core i3 la un Core i7.