Computerul personal, creierul viitorului?
creiercomputergordon mooreibm
Daca in urma cu 15 ani calculatorul nu exista decat in dotarea marilor corporatii si a unor institutii importante ale statului, in prezent se poate spune ca a devenit "un rau necesar", prezenta acestuia facand partea din viata noastra. Computerul este de cele mai multe ori indispensabil in desfasurarea activitatilor cotidiene.
Gordon Moore apreciaza in legea care ii poarta numele ca in aproximativ 25 - 30 de ani, calculatoarele vor depasi puterea de calcul a creierului uman, care este la aproximativ 1014 operatii pe secunda.
Generalizand Legea lui Moore, Ray Kurzweil - reputat expert si cercetator in domeniul inteligentei artificiale -, considera ca pana la sfarsitul secolului XXI evolutia tehnologica va fi comparabila cu evolutia umanitatii din ultimii 20.000 ani, daca se va pastra trendul de crestere exponentiala. Calculatoarele viitorului vor avea capacitatea de a descifra toate secretele universului si de a dezvolta legi fizice noi. Domeniul SF poate deveni realitate, iar "homo sapiens" al viitorului va prezenta o contopire intre inteligenta biologica si non-biologica.
Pe de alta parte, acelasi Gordon Moore afirma ca actuala tehnologie de fabricatie a microprocesoarelor bazata pe siliciu si aur isi va
atinge limita fizica in urmatorii ani. In acelasi context firma INTEL a anuntat depasirea acestui obstacol inlocuind siliciul cu un nou material metalic numit hafnium, ce se gaseste in stare natura in minereul de zirconiu. Odata implementa noua tehnologie de fabricatie, densitatea tranzistoarelor dintr-un microprocesor se va dubla, viteza de procesare isi va continua trendul exponential, scazand costurile tranzistoarelor cu o treime.
In prezent se fac cercetari aprofundate in domeniul nano-tehnologiei, in vederea inlocuirii conexiunilor care leaga tranzistoarele unui microprocesor cu materiale biologice, fiind astfel inlaturat principalul obstacol in cresterea puterii de procesare. Sa nu uitam ca la nivelul celulelor vii ale organismului uman se fac calcule sofisticate folosind molecule ADN, model ce va fi translatat in tehnologia de fabricare a cipurilor, vorbindu-se astfel despre componente electronice hibride.
Deseori dupa reinstalarea sistemului de operare sau inlocuirea unor componente defecte auzim expresia "calculatorul meu a prins viata". Avem sansa ca in viitorul apropiat sa intalnim aceasta expresie in sensul propriu.
"Traim o perioada entuziasmanta. Mi-ar place sa ma intorc peste 100 de ani si sa vad ce s-a intamplat intre timp." - Gordon Moore
*Cristian Stelea este senior consultant IT.