Companiile de telefonie din Romania nu mai au obligatia sa ofere utilizatorilor roaming la tarife nationale in Marea Britanie
roaming marea britanieroaming like at hometarife telefonie ukiesire ue marea britanie
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, reglementarile europene privind Roam like at home (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a incheierii perioadei de tranzitie dupa retragerea acestei tari din Uniunea Europeana.
Tarifele de roaming in Marea Britanie vor fi stabilite in continuare in conditii comerciale. Autoritatea Nationala pentru Administare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) le recomanda utilizatorilor romani care vor calatori in Marea Britanie sa verifice in prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.
Citeste si: Pandemia a adus cea mai mare crestere a traficului de internet fix, dar a redus veniturile din comunicatii electronice cu 4%
"Incetarea mecanismul RLAH in Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021, inseamna ca operatorii telecom din Romania nu mai au obligatia legala sa ofere utilizatorilor roaming la tarife nationale in Marea Britanie.
RLAH este un beneficiu garantat doar in interiorul Spatiului Economic European. Bineinteles, nu exista o interdictie pentru furnizorii din Romania sa pastreze in continuare Marea Britanie in sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie tine strict de strategia comerciala a fiecarui furnizor.
In orice caz, utilizatorii beneficiaza de masuri de protectie si in cazul calatoriilor in afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile in statul vizitat sau atentionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de euro, fara TVA, pentru volumul de date consumat in roaming", a declarat Eduard Lovin, vicepresedinte ANCOM.
Roaming in Spatiul Economic European
Din 15 iunie 2017, utilizatorii romani care calatoresc ocazional in tarile din Spatiul Economic European (SEE - Uniunea Europeana, Norvegia, Islanda si Liechtenstein) beneficiaza de mecanismul Roam like at home, in baza caruia sunt tarifati pentru serviciul de roaming ca si cum ar fi un consum efectuat in Romania, in afara propriei retele, in masura in care acesta nu depaseste limitele unei utilizari rezonabile.
Furnizorii pot stabili anumite conditii de utilizare a serviciului de roaming in UE/SEE (politica de utilizare rezonabila) pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a acestui serviciu in alte scopuri decat cele pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu in scopul de a preveni roaming-ul permanent in UE/SEE.
In Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat in roaming fara costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, daca li se aplica o limita pentru utilizarea rezonabila.
Citeste si: Romanii vor fi anuntati prin sistemul RO-ALERT cand vor exista situatii deosebite declansate de vremea severa
Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile si pentru utilizatorii RCS&RDS, aceasta societate fiind autorizata de ANCOM, in conformitate cu regulamentele europene, sa aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming in UE/SEE.
Foto: pexels.com