Comisia Europeana dedica o pagina web demontarii miturilor si verificarii factuale in ce priveste pandemia
combatere dezinformare coronavirusfake news coronavirusmasuri ue coronavirusinformare covid 19mituri covid
In urma primei reuniuni cu platformele online la inceputul lunii martie, vicepresedinta Comisiei pentru valori si transparenta, Vera Jourova, a organizat, pe 27 martie, o teleconferinta cu reprezentanti ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla si ai asociatiei comerciale EDiMA, pentru a primi informatii actualizate cu privire la raspandirea dezinformarii legate de pandemia de coronavirus.
Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea au informat ca masurile luate in ultimele saptamani au contribuit la accesul sporit la informatii oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autoritatile nationale de sanatate), precum si la retrogradarea si eliminarea continutului daunator.
Platformele au confirmat ca exista un flux constant de informatii false si daunatoare, in principal legate de sanatate, pe care le elimina in numar mare.
In mod similar, acestea au pus in aplicare masurile de eliminare a anunturilor legate de echipamente de protectie, precum mastile. Cu toate acestea, exista lipsuri in aplicarea pe deplin a acestor noi politici.
Jourova a indemnat intreprinderile sa faca schimb de date relevante cu cercetatorii, cu verificatori ai veridicitatii informatiei (fact-checkers), precum si sa colaboreze cu autoritatile din toate statele membre si sa faca schimb de modele de continut eliminat, inclusiv cu Comisia.
"Salut masurile ferme luate de platforme si sprijin abordarea axata pe facilitarea accesului la surse oficiale si, in acelasi timp, pe eliminarea continutului daunator si a practicilor abuzive sau inselatoare.
Cu toate acestea, atat platformele, cat si autoritatile mai au multe de facut. Platformele trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a pune in aplicare pe deplin noile politici si pentru a oferi mai multe dovezi ca masurile lor functioneaza.
De asemenea, este la fel de important sa ne intensificam capacitatile analitice si sa ne coordonam mai bine raspunsul la informatiile daunatoare", a declarat Jourova.
Platformele au constatat ca a crescut traficul pe site-urile surselor oficiale, in special pentru chestiuni referitoare la sanatate, si au subliniat nevoia de a se mentine o calitate superioara a continutului respectiv in toate limbile.
De la izbucnirea crizei, Comisia a lansat un website dedicat raspunsului la coronavirus precum si o sectiune dedicata luptei impotriva dezinformarii in ceea ce priveste pandemia de coronavirus, furnizand materiale pentru a demonta mituri si a facilita verificarea factuala.
In paralel, Serviciul European de Actiune Externa desfasoara activitati de analizare si expunere a dezinformarii cu privire la pandemie, provenita de la actori si surse externe; mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul
euvsdisinfo.eu.