Comisia Europeana a aprobat cererile de amanare a folosirii 4G in Romania
servicii 4gbanda 800 mhcomisia europeanaamanare 4g
Comisia Europeana (CE) si-a dat acordul de amanare a utilizarii benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de banda larga, in cazul a noua state membre, printre care si Romania, care a primit derogare pana la jumatatea anului 2014 pentru utilizarea 4G.
CE a primit cereri de amanare din partea a 14 state membre care au ratat termenul de 1 ianuarie 2013 convenit initial pentru utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de banda larga.
"Am fost de acord asupra unor derogari temporare si limitate in cazul a noua tari referitor la banda 800MHz.
Aceasta este o concesie pragmatica si finala. Orice amanare a eliberarii spectrului ne afecteaza economia si cauzeaza frustrari cetatenilor.
De aceea, reforma spectrului de frecvente va fi elementul principal al propunerii Comisiei din septembrie pentru o piata unica in sectorul telecomunicatiilor", a declarat comisarul european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, citata de Agerpres.
Una dintre consecintele amanarilor este ca telefoanele nu sunt pe deplin functionale in Europa. Producatorii de telefoane nu includ cipurile radio adecvate necesare pentru conectare deoarece numarul tarilor care au autorizat acelasi spectru de frecvente la timp este insuficient.
CE si-a exprimat acordul de amanare in cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, Romaniei si Finlandei si a respins derogarile in cazul Slovaciei si Sloveniei deoarece, in acestea, intarzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare si nu de imprejurari exceptionale care nu au permis punerea la dispozitie a benzii.
In cazul Greciei, Letoniei si Cehiei, este necesara o evaluare suplimentara; Belgia si Estonia au inregistrat intarzieri, dar nu au solicitat o derogare, in timp ce Bulgaria a notificat utilizarea in continuare a benzii din motive de securitate publica si aparare.
Banda de 800 MHz face parte din asa-numitul "dividend digital", spectrul de frecvente eliberat in urma trecerii de la tehnologia de televiziune analogica la cea digitala.
Aceasta banda de frecvente are potentialul de a sustine serviciile de banda larga wireless pe intreg teritoriul unei tari, inclusiv in zonele indepartate si in zonele rurale.
Pana acum, numai unsprezece state membre au anuntat ca au permis efectiv utilizarea benzii de 800 MHz pentru comunicatii in banda larga wireless.
Desi beneficiaza de derogare, statele membre au obligatia de a se asigura ca utilizarea in continuare si in mod temporar a benzii de 800 MHz, de exemplu in scopul radiodifuziunii, nu impiedica dezvoltarea benzii largi wireless in banda respectiva in statele membre vecine.