Cofondatorul primei companii romanesti listata la New York crede ca traim in cea mai buna lume cunoscuta vreodata de oameni
daniel dinesafaceri uipathinteligenta artificiala
In lumea afacerilor romanesti cunoscute pe plan international, Daniel Dines este echivalentul Simonei Halep. Daca jucatoarea de tenis a fost, saptamani la rand, numarul 1 mondial, cofondatorul UiPath este primul si deocamdata singurul roman care a reusit sa-si listeze afacerea la New York Stock Exchange, cea mai importanta bursa de valori din lume.
Nu sunt multe companiile care reusesc sa atraga prin oferta publica intiala 1,34 de miliarde de dolari si nici sa fie evaluate, la peste 30 de miliarde, tot de dolari.
De aceea, presa de peste Atlantic a devenit interesanta de ce spune Daniel Dines, cofondatorul UiPath, la fel cum soarbe vorbele lui Bill Gates, Jeff Bezos sau Elon Musk.
Intr-un interviu acordat CNBC, probabil cea mai importanta televiziune de business din SUA, Daniel Dines le-a spus americanilor ca eliminarea muncii manuale repetitive va avea o influenta extraordinara asupra naturii locurilor de munca si ca nu ar trebui sa tragem concluzii pripite despre cum va arata forta de munca de dupa pandemie.
Desi tot mai multe companii folosesc deja inteligenta artificiala, tot mai multi angajati se tem ca robotii ii vor lasa fara joburile lor plictisitoare si repetitive. Insa UiPath considera ca software-ul sau nu inlocuieste oamenii.
Potrivit lui Daniel Dines, obiectivul companiei pe care a mutat-o de la Bucuresti la New York este de a le permite lucratorilor sa se concentreze doar pe partile din munca lor pe care doar oamenii le pot face.
Dines sustine ca unul dintre avantajele de care angajatii UiPath se bucurau chiar inainte de pandemie a fost ca puteau lucra de acasa oricand doreau, in orice moment, compania dispunand de toate sistemele pentru o forta de munca 100% la distanta.
"Intr-un astfel de mediu in schimbare, este cam dificil sa intelegi care va fi cel mai bun mod de a lucra de acum inainte. Deci, pentru mine, acei oameni care spun ca vom lucra doua zile pe saptamana, trei zile pe saptamana la distanta sau complet in persoana… cred ca este prea devreme pentru a face pariurile respective.
Scopul meu, avand in vedere tipul de munca pe care-l astept post-pandemie, este de a crea un mediu de lucru mai placut, mai satisfacator si mai de dorit.
Cel mai greu job de pe Terra este sa convingi un grup de oameni sa vasleasca in aceeasi directie!
Daca acesta este printr-un model hibrid in care oamenii se reunesc doua zile pe saptamana sau chiar doua zile pe luna, cred ca ar fi cu adevarat minunat. Dar cred ca, in acest moment, nimeni nu intelege cu adevarat cum va arata in urmatorii cativa ani. Va fi foarte interesant.
Cred ca ne aflam intr-un moment foarte interesant din istorie in care s-ar putea sa fim mai aproape decat credem sa punem capat acestei capcane a muncii manuale si repetitive pe care oamenii o desfasoara inca de la inceputul agriculturii, in urma cu 10.000 de ani. Daca poti elimina aceasta parte a unui loc de munca, toti ne putem concentra mai mult pe lucruri la care oamenii sunt mult mai bine echipati sa le faca", a declarat Dines.
Cofondatorul UiPath este de parare ca cel mai dificil job de pe Terra este sa convingi un grup de oameni sa vasleasca in aceeasi directie.
"Daca vom fi dispusi sa colaboram mai mult si mai bine, daca vom fi lideri mai buni, strategi si ganditori cu spirit critic, vom reusi sa avem o influenta extraordinara asupra naturii locurilor de munca, asupra calitatii locurilor de munca si asupra calitatii vietii noastre.
Cred ca toti putem fi de acord ca, in ciuda neajunsurilor tehnologiei, aceasta a creat, in cele din urma, un nivel de viata mai bun in intreaga lume si probabil ca traim in cea mai buna lume cunoscuta de oameni pana acum.
Deci, cred cu adevarat, fara nicio urma de ironie, ca ceea ce face UiPath este cu adevarat eficient in accelerarea realizarilor umane si in evitarea acestei capcane istorice a muncii manuale, repetitive", a aratat Dines.
Cine este Daniel Dines
Dupa ce a lucrat la Microsoft, Daniel Dines a infiintat compania care astai i-a adus renume si avere, la Bucuresti, in 2005, cu numele DeskOver. Redenumita UiPath in 2015, si mutata la New York, compania are printre clienti CIA, fortele navale ale SUA, McDonald's Corp., Duracell si Swiss Re.
In anul fiscal incheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a inregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, de la pierderile de 519,90 milioane de dolari, in anul precedent. Veniturile au crescut la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane.
In cadrul Ofertei Publice Initiale (IPO) derulata la Bursa de la New York in aprilie 2021, UiPath a vandut actiuni la un pret mai mare decat cel pe care-l ceruse, reusind sa stragna de la investitori 1,34 miliarde de dolari. Pretul evalua compania la 29 de miliarde de dolari.
Producatorul de software infiintat in Romania a vandut 23,89 milioane actiuni la un pret unitar de 56 de dolari americani. Actiunile UiPath sunt tranzactionate la New York Stock Exchange (NYSE) cu simbolul PATH.
In urma cu trei ani, UiPath a devenit primul start-up infiintat Romania care dobandea statutul de unicorn. Pentru a obtine acest statut, o companie nou infiintata trebuie sa fie evaluata la cel putin un miliard de dolari.