CEO-ul Apple, Tim Cook, mult mai sarac in 2012
tim cookapplesamsungactiuniconcurentamaps
Pachetul financiar de 4,17 milioane dolari, primit de CEO-ul Apple, Tim Cook, in 2012, reprezinta o nimica toata, pe langa cel inregistrat in 2011, care a atins o valoare de 376 milioane de dolari in optiuni pe actiuni pe termen lung.
Cook a primit cel mai mare pachet de compensatii in randul directorilor executivi, inregistrat in ultimii zece ani, dupa ce l-a inlocuit in functie pe cofondatorul Apple, Steve Jobs, in luna august a anului trecut.
Producatorul iPhone si iPad a prezentat pachetele financiare oferite executivilor in 2012. Bonusul in actiuni de 376 milioane dolari, primit de Cook in 2011, este impartit in doua etape – una in 2016 si alta in 2021. Aceasta structura avea menirea de a-l mentine pe Jobs la carma Apple, timp de mai multi ani, pe masura ce valoarea actiunilor fluctua, in functie de evolutia companiei in 2016 si 2021.
Cook, care a mentinut Apple la un nivel absolut decent, are parte de toate laudele. In septembrie, a fost insa obligat sa emita scuze publice, dupa ce Apple a lansat un serviciu de harti deficitar. Fiasco-ul Maps a contribuit la debarcarea veteranului Apple Scott Forstall.
Unii analisti au inceput insa sa se intrebe daca Tim Cook, a carui singura realizare majora este iPad Mini, are potentialul creativ al lui Steve Jobs. Mai mult, acestia sunt timorati din cauza concurentei globale tot mai acerbe, atat pe piata smartphone-urilor, cat si pe cea a tabletelor.
„Juratii inca analizeaza activitatea lui Cook”, a declarat managerul de fonduri investitionale Tim Ghriskey. Compania sa, Solaris Group, sustine ca actiunile Apple reprezinta cele mai importante active din portofoliul de doua miliarde de dolari.
Perspectivele Apple pe termen lung sunt insa deosebit de atractive. Joi, actiunile Apple aveau o valoare cu 37% mai mare decat in momentul in care Cook a ajuns CEO al companiei, in urma cu 16 luni. Totusi, fata de recordul absolut de 702,10 dolari, inregistrat in 19 septembrie, actiunile s-au depreciat cu 27%.
Bancherii de pe Wall Street se uita cu ingrijorare la popularitatea uriasa a sistemului de operare Android de la Google, utilizat de liderul mondial de pe piata smartphone-urilor, Samsung.