Centrul Cyber, prima institutie a Uniunii Europene care va fi gazduita de Romania
cyber center bucurestiinstitutii europeneinstitutii ue bucuresticentru competente industriale
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca statele membre UE au decis localizarea la Bucuresti a sediului viitorului Centru european de competente industriale, tehnologice si de cercetare in domeniul securitatii cibernetice (Centrul Cyber al UE), decizie luata in urma procedurii de vot desfasurate pe 9 decembrie 2020, la Bruxelles, si finalizate in aceasta dimineata.
Pentru Romania, decizia are o valoare istorica, dat fiind ca Centrul european de competente in domeniul securitatii cibernetice reprezinta prima structura a Uniunii Europene pe care tara noastra o gazduieste in calitate de stat membru.
Potrivit MAE, succesul Romaniei este cu atat mai relevant in contextul unei competitii puternice intre mai multe state membre, orasul castigator, Bucuresti, fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de catre Comisia Europeana.
Prin decizia de plasare la Bucuresti a Centrului european de competente in domeniul securitatii cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea proiectului european si expertiza deosebita pe care tara noastra o detine in domeniul digital si al securitatii cibernetice.
Totodata, rezultatul obtinut de Romania a fost posibil in urma unor demersuri diplomatice intense in ultima perioada derulate atat la Bucuresti si Bruxelles, cat si in capitalele statelor membre.
"Romania aduce o certa valoare adaugata la dezvoltarea securitatii cibernetice in Europa si pe plan international, iar increderea acordata astazi de statele membre reconfirma aceasta contributie. Sunt convins ca decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucuresti, prima structura si UE de pe teritoriul Romaniei, va contribui la promovarea unei abordari cuprinzatoare si incluzive in cadrul Uniunii in acest domeniu, la consolidarea securitatii Pietei Unice Digitale si la indeplinirea obiectivelor UE in era digitala", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.
Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansata de Comisia Europeana in 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Presedintiei romane a Consiliului UE. Statele membre au decis initierea unei competitii deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selectie fiind agreata de catre toate statele membre.
Conform procedurii, statele interesate au depus, pana pe 6 noiembrie 2020, dosarele de candidatura. S-au inscris in competitie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varsovia), Spania (Leon) si Romania (Bucuresti).
Dosarele de candidatura au fost analizate de catre Comisia Europeana care a publicat, pe 2 decembrie, evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse. Procedura de selectie pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizata, pe 9 decembrie, la Bruxelles, si finalizata in aceasta dimineata. In urma votului statelor membre, s-a stabilit ca Centrul sa fie localizat la Bucuresti.
Centrul Cyber va reprezenta o structura cheie in contextul eforturilor UE de configurare a unui ecosistem european in materie de securitate cibernetica. Centrul va avea un rol important in sprijinirea crearii de legaturi intre actorii publici si privati din domeniu, mediul academic si industria de profil din Uniune, asigurand, totodata, coordonarea intre centrele nationale pentru securitate cibernetica din statele membre.
De asemenea, Centrul va actiona pentru stimularea cercetarii si inovarii tehnologice in vederea consolidarii securitatii cibernetice in cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetarii in domeniul securitatii cibernetice disponibile prin cele doua programe de finantare ale UE cu relevanta pentru sector - Europa Digitala si Orizont Europa.