Ce riscuri de securitate implica retelele wi-fi
amazonmagazinewi-fiexpertiretaileritransparentainformatii
Cand ne plimbam prin centrul unui oras aglomerat, avem impresia ca putem ramane anonimi.
Am vrea sa credem ca "ne pierdem in multime". Din pacate, totul este o iluzie. Nu esti niciodata singur, mai ales daca ai un telefon cu wi-fi.
Toate aceste dispozitive pastreaza o lista cu retelele wi-fi la care se conecteaza. Modalitatea in care functioneaza wi-fi presupune ca telefoanele si tabletele vor incerca mereu sa se conecteze la acele retele.
Cu un echipament potrivit, aceasta functie poate fi exploatata de hackeri. "Trusa" este formata dintr-un laptop care ruleaza Kali Linux - o versiune gratuita a sistemului de operare care include un set de unelte de securitate. O aplicatie poate "adulmeca" listele de SSID-uri (service set identifiers).
Laptopul poate aduna lista tuturor retelelor la care s-au conectat oamenii din jurul tau, in timp ce tu stai la o cafea.
Unii ar spune ca acest fenomen nu reprezinta un pericol, cat timp informatiile respective nu sunt de natura (foarte) personala.
Totusi, hackerii pot afla nu doar retelele wi-fi la care v-ati conectat, ci si site-urile pe care le-ati accesat.
BBC a apelat la firma de securitate IT Pen Test Partners pentru a demara un proiect, cu scopul de a aduna cat mai multe informatii despre retelele wi-fi.
In zilele de pionierat ale hackingului, "razboiul apelurilor" presupunea accesarea mai multor numere de telefon consecutive si identificarea celor care "raspund" cu un ton de date.
La o singura "plimbare", specialistii au adunat circa 1.000 de retele wi-fi. Dupa filtrare, au ramas 58 de retele foarte "interesante". Unele apartin Ministerului Apararii din Marea Britanie.
"Unii angajati ai armatei nu stiu sa inchida optiunea de partajare a retelei wi-fi, dupa care pot fi identificati", explica expertii.
Colectarea pasiva a informatiilor despre retelele wi-fi poate fi realizata la scara si mai mare, dupa cum a demonstrat James Lyne, directorul de cercetare al firmei de securitate Sophos. Lyne s-a plimbat timp de cateva ore cu bicicleta prin Londra si San Francisco, adunand informatii despre retelele wi-fi, pe care le-a analizat in detaliu.
"Exista numeroase povesti interesante in interiorul acestor date", a spus Lyne, deoarece a adunat informatiile despre utilizatori si retelele la care s-au conectat. Putem obtine indicii despre fuziuni si achizitii, pasii initiali ai unei afaceri sau chiar ai unei relatii sentimentale.
Sigur ca informatiile tale nu sunt exploatate doar de cercetatori si hackeri. Astfel, magazinele au inceput sa adune informatii despre consumatori, pentru a-i atrage mai bine.
Unele entitati au depasit limita bunului simt si a atras atentia guvernului britanic, hotarat sa reglementeze folosirea acestor informatii. Magazinele utilizeaza datele pentru a rivaliza cumva cu retailerii online.
Gigantul Amazon le recomanda consumatorilor produse in functie de ceea ce au cumparat in trecut. Este nevoie de o mai mare transparenta, deoarece oamenii un trebuie sa se simta "haituiti" in magazine, explica expertii. Retailerii trebuie sa lucreze in favoarea ta, nu sa iti dea impresia ca te urmaresc pas cu pas.