Ce inseamna refurbished si de ce ai achizitiona astfel de echipamente?
Laptop lenovo refurbished, calculator reconditionat, statii de lucru la preturi accesibile - toate acestea sunt subiecte cu un grad de interes din ce in ce mai ridicat, mai ales odata cu perioada pandemiei. Poate si tu ai vazut ca din ce in ce mai multe organizatii, de la corporatiile internationale, pana la afaceri de familie, apeleaza la echipamente refurbished.
Totusi, ce inseamna un produs refurbished? Afla in articolul de fata definitia acestui concept, dar si motivele pentru care dispozitivele refurbished isi merita popularitatea.
Ce este, de fapt, un produs refurbished?
Sa incepem cu o definitie concisa: in sensul cel mai des utilizat, un produs refurbished este unul care a fost supus unui proces de restaurare. Mai exact, dispozitivul electronic a fost preluat de catre furnizorii specializati pentru a fi analizat, reparat si adus intr-o stare cat mai apropiata de versiunea pe care o gasesti si in magazin. De la laptopuri si
calculatoare refurbished, pana la servere si workstations, aceste produse reconditionate sunt alternative economice, eficiente si calitative pentru orice tip de organizatie.
Totusi, de ce am apela la un produs refurbished si nu la unul second-hand?
Chiar daca ambele situatii presupun un anumit grad de folosire prealabila, sunt mai multe aspecte care diferentiaza cele doua tipologii de echipamente. In primul rand, avem de-a face cu aspecte fizice diferite. Pentru ca produsele refurbished sunt supuse unui procedeu avansat de reconditionare a defectelor sau imperfectiunilor existente, este de asteptat ca acestea sa aiba un aspect cat mai apropiat de cel din fabrica. Acest lucru inseamna ca, in general, aceste produse au un grad mult mai mic de semne de uzura vizibila la nivelul suprafetelor. In contrast, produsele second-hand pot prezenta un grad mult mai mare de urme de uzura si deteriorari estetice, in functie de gradul lor de folosire.
Un al doilea aspect tine de provenienta si istoricul produsului. In acest sens, un produs second-hand are un grad de uzura semnificativ diferit decat unul reconditionat. Mai mult, produsele refurbished vin de obicei cu un certificat de garantie care poate atesta calitatea si eficacitatea acestora. Acest lucru poate oferi o anumita siguranta in legatura cu integritatea si functionalitatea produsului.
Si pretul, desigur, este un alt element diferentiator intre cele doua categorii. Fiind readuse in stadiul optim de folosire, dispozitivele refurbished tind sa fie mai costisitoare decat cele second-hand. Cu toate acestea, pretul este unul mult mai accesibil decat cel al aceluiasi echipament in magazine. De fapt, costul economic este principalul motiv pentru care organizatiile opteaza pentru aceste produse de tip refurbished. Totusi, mai sunt cateva avantaje ale dispozitivelor reconditionate.
De ce sa achizitionezi produse refurbished?
Pe langa pretul accesibil, care face o diferenta majora in bugetul unei organizatii, mai putem discuta ce cel putin alte trei avantaje.
Calitate garantata
Dupa cum am mentionat mai sus, produsele refurbished au parte de o atentie suplimentara atunci cand vine de politicile de asigurare. In functie de locul din care decizi sa achizitionezi echipamentele refurbished, ai parte de numeroase metode de asigurare.
De exemplu, pe site-ul Server Config, un
laptop dell refurbished ajunge sa aiba o garantie de pana la 24 de luni, inclusiv 3 Luni pentru acumulator. In unele cazuri, garantiile pot fi prelungite, iar sprijinul din partea furnizorilor de servicii este cel mai adesea asigurat printr-o comunicare deschisa si eficace.
Performanta si eficienta
Desi ar putea exista unele semne minore de uzura, produsele refurbished nu sunt afectate din punct de vedere al performantei. Astfel, laptopul sau dispozitivul de care ai nevoie poate avea aceeasi calitate, insa la un pret mult mai avantajos. Suna bine, nu?
Sustenabilitate si durabilitate
Daca pretul ideal pentru o performanta la fel de buna nu te-a convins, atunci poate urmatorul aspect ar trebui sa o faca: produsele reconditionate ajuta organizatiile sa faca lumea un loc mai bun. Prin achizitionarea de produse refurbished, companiile contribuie la reducerea deseurilor electronice, dar si la crearea unor modele de bune practici sustenabile. Astfel, reutilizarea produse IT reprezinta o alegere responsabila din punct de vedere ecologic si poate accentua valorile organizatiilor preocupate de durabilitatea plantei in care activeaza.
Cum se pot achizitiona echipamentele refurbished?
Echipamentele refurbished sunt foarte usor de gasit si cumparat. Totusi, sfatul nostru este sa apelezi la furnizori specializati care se vor asigura ca produsul livrat este unul care respecta standardele de operare si care iti vor garanta calitatea dispozitivului printr-un certificat sau atestat specific. Alege un magazin de calculatoare si laptopuri refurbished care sa aiba recenzii relevante si sigure, dar si o gama bogata de produse refurbished, precum si alternative second-hand.
Extra tip: verifica si politicile de returnare sau de schimb ale produselor, astfel incat sa te asiguri ca ai de-a face cu un furnizor de incredere si ca nu vei avea de pierdut bani si timp.