Ce fel de probleme au bancomatele din cauza ca Microsoft renunta la Windows XP
windows xpmicrosoftsistembancomate
Incepand de astazi, compania Microsoft isi ia mainile de pe Windows XP, cel care a detinut mai bine de un deceniu titlul de cel mai popular sistem de operare din lume.
Cu toate ca multe computere nu l-au mai folosit de ceva vreme, exista anumite dispozitive frecvent utilizate care continua sa se bazeze pe Windows XP.
Acest sistem de operare lansat in urma cu 12 ani ruleaza pe mai mult de 95% din bacomatele din intreaga lume, spune Robert Johnston, director de marketing de la NCR, principalul furnizor de ATM-uri din SUA.
Bloomberg arata ca masura gigantului IT de a nu mai oferi asistenta pentru programul mentionat va transforma ATM-urile intr-o tinta mai usoara pentru hackeri.
In anul 2007, Microsoft a recunoscut popularitatea XP-ului pentru dispozitive precum ATM-urile si a luat decizia sa prelungeasca perioada de asistenta.
In aceste zile, XP-ul nu mai corespunde nevoilor calculatoarelor moderne si nu dispune de masurile de securitate necesare pentru a se putea lupta cu actualele amenintari cibernetice, ne anunta Tom Murphy, director de comunicare pentru Windows.
Acesta a declarat ca Windows XP va continua sa functioneze, insa firma Microsoft nu va mai oferi sprijin tehnic si de securitate pentru acest program.
Asa ca, in cazul in care vor fi descoperite noi vulnerabilitati ale acestuia, operatorii ATM-urilor vor fi nevoiti sa gaseasca o cale pentru a rezolva singuri problema.
Potrivit sursei citate, majoritatea ATM-urilor functioneaza pe baza XP-ului, insa exista si cateva care folosesc o varianta a acestuia, numita Windows Embedded.
Bloomberg scrie ca pentru versiunea embedded Microsoft va asigura asistenta pana la data de 12 ianuarie 2016.
Expertii sustin ca bancile care folosesc ATM-uri cu XP vor fi nevoite sa renunte la acest sistem in cele din urma, insa nu este deocamdata vorba despre o situatie de urgenta.
Pe de alta parte, Murphy a insistat ca toata lumea ar trebui sa renunte cat mai curand la XP, deoarece este un sistem de operare vechi, care nu mai face fata provocarilor din domeniul securitatii.