Care sunt atributiile STS pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2019
alageri prezidentialealegeri 2019atributii stsvot 2019
Pentru buna desfasurare a scrutinului electoral din noiembrie 2019 privind alegerea presedintelui Romaniei, organizarea activitatilor pentru pregatirea si derularea procesului electoral este asigurata prin implicarea mai multor institutii, fiecare dintre ele avand competente bine stabilite.
Rolul si atributiile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) in cadrul procesului electoral pentru alegerea Presedintelui Romaniei au fost stabilite prin legislatie electorala primara, ordonante de urgenta si hotarari ale Guvernului, hotarari ale Autoritatii Electorale Permanente (AEP), hotarari si decizii ale Biroului Electoral Central (BEC), precizeaza STS, intr-un comunicat.
Astfel, conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 631/2019 privind stabilirea masurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru presedintele Romaniei din 2019, art. 5, STS asigura:
- aplicatii informatice conform cerintelor operationale furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta, si anume Aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV), in cadrul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum si Aplicatia de centralizare a proceselor verbale, in cadrul Sistemului informatic de de centralizare a proceselor-verbale (SICPV);
- echipamente informatice si de comunicatii pentru implementarea si functionarea sistemelor informatice si asistenta tehnica necesara acestora;
- terminalele informatice pentru sectiile de votare din tara si strainatate in vederea: asigurarii functionarii SIMPV; inregistrarii video-audio a operatiunilor efectuate de membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor; fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii si transmiterea acestora in SICPV.
- servicii de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date necesare birourilor electorale din tara.
Potrivit STS, sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal asigura verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot.
SIMPV semnaleaza tentativele de vot ilegal, asigura unicitatea inscrierii in listele electorale si agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot.
Nu exista nicio implicare a SIMPV in procesul de numarare a voturilor.
Datele privind exprimarea votului de catre alegatori sunt obtinute prin numararea efectiva si centralizarea voturilor la nivelul sectiilor de votare, sunt consemnate in procese verbale si asumate prin consens si semnaturi de catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare si membrii acestora.
Aplicatia informatica pentru verificarea dreptului de vot (ADV), din cadrul SIMPV, asigura preluarea datelor de identificare ale alegatorilor de catre operatorii de calculator si compararea acestora cu datele deja inregistrate in SIMPV, pe baza listelor furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta.
De asemenea, conform prevederilor legale, in cadrul procesului electoral STS asigura functionarea Centrului de suport tehnic prin care furnizeaza asistenta tehnica pentru operatorii de calculator din sectiile de votare.
In cadrul Centrului de suport tehnic functioneaza: centrul de preluare a apelurilor, de tip call center; centrele de interventie operativa pentru remedierea eventualelor disfunctionalitati ale SIMPV, organizate la nivel national; dispeceratele tehnice.
Totodata, in perioada premergatoare alegerilor, specialistii STS si AEP asigura evaluarea si instruirea operatorilor de calculator din tara si din strainatate.
La instruirea membrilor-operatori din sectiile de votare din strainatate participa si Ministerul Afacerilor Externe.
Pentru a indeplini functia de operator, cetatenii romani fac o solicitare in acest sens catre AEP, conform Hotararii AEP nr. 36/2019.
Operatorii de calculator se inscriu pe o platforma disponibila in Internet, unde au la dispozitie materiale de instruire (indrumar, instructiuni si proceduri de lucru), prevederile legislative si filme de prezentare cu activitatile pe care trebuie sa le desfasoare pe timpul procesului electoral.
Ca urmare a participarii la sesiunile de evaluare si instruire, desfasurate in locatiile din tara stabilite de AEP, dar si in sistem videoconferinta cu membrii-operatori din strainatate, operatorii sustin o testare, iar AEP ii desemneaza in sectiile de votare, conform criteriilor stabilite prin Hotararea AEP nr. 36/2019.
In perioada de pregatire a procesului electoral, specialistii STS au derulat masuri de asigurare a serviciilor de comunicatii de voce si date in locatiile in care vor functiona sectii de votare in tara si au desfasurat activitati de selectie si instruire a operatorilor de calculator .
"Pentru o informare corecta si transparenta privind rolul si atributiile conferite prin legislatie Serviciului de Telecomunicatii Speciale in scopul asigurarii suportului tehnic necesar desfasurarii procesului electoral din luna noiembrie 2019 si pentru a evita neintelegerea activitatilor desfasurate de institutia noastra, vom informa periodic asupra masurilor tehnice si operationale si a etapelor organizatorice stabilite pentru implementarea, testarea si punerea in functiune a sistemelor tehnice de comunicatii si tehnologia informatiei, realizate conform cerintelor operationale solicitate de Autoritatea Electorala Permanenta si Institutul National de Statistica.
Dorim sa aratam toata deschiderea noastra pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de functionalitatile sistemelor si aplicatiilor informatice care ne-au fost solicitate sa fie proiectate si implementate de catre Autoritatea Electorala Permanenta si Biroul Electoral Central.
Ne exprimam disponibilitatea de a raspunde concret la intrebarile care tin de activitatile desfasurate de institutia noastra pentru furnizarea serviciilor de comunicatii si tehnologia informatiei prevazute prin legislatie.
Va asiguram ca aplicatiile si serviciile dezvoltate si furnizate vor respecta, ca si pana acum, prevederile legale aplicabile si vor fi realizate cu utilizarea unor tehnologii moderne, in conditiile existentei unor masuri de rezilienta si securitate cibernetica adecvate", a declarat prim-adjunctul directorului STS, general de brigada ing. Ionel-Sorin Balan.