Bucurestiul ramane fruntea in materie de startup-uri tech. Urmeaza judetele Cluj, Timis si Bihor
studiu rotsastartupuri tech pandemiefirme it pandemie
Aproximativ 70% dintre start-up-urile de tehnologie romanesti au fost afectate de COVID19, potrivit studiului "Impactul COVID19 asupra Start-up-urilor de tehnologie din Romania", initiat de Romanian Tech Startups Association (ROTSA), in parteneriat cu peste 130 de actori ai ecosistemului national de start-up-uri.
Cercetarea care a stat la baza studiului a fost realizata intre lunile februarie-martie 2021 pe un esantion de 117 start-up-uri de
tehnologie din Romania.
Pentru a lua decizii in vederea atenuarii impactului pandemiei, fondatorii start-up-urilor s-au consultat cu intreaga echipa (50%) sau cu consiliul consultativ, cu mentorii si antrenorii (49%), iar 39% au primit sfaturi de la alti antreprenori.
Raspunsul start-up-urilor in fata pandemiei a fost influentat de nivelul de dezvoltare si maturitate. Conform cercetarii, start-up-urile au facut schimbari in trei mari zone: angajati, financiar si pozitionare in piata. In timp ce unele firme si-au redus toate operatiunile, altele si-au crescut echipele si investitiile.
Altele au ponderat diminuarea costurilor administrative cu expansiunea echipei, sau cresterea bugetelor de marketing pentru a castiga un procent mai mare din piata.
Venituri de 150.000 de euro
Profilul start-up-urilor de tehnologie din Romania este: organizatie inregistrata local, activa pe piata de mai putin de 4 ani, cu mai putin de 4 angajati si o cifra de afaceri de aproximativ 150.000 de euro pe an.
Conform cercetarii ROTSA, cel mai prosper ecosistem de start-up-uri de tehnologie locale se afla in Bucuresti, capitala fiind urmata de judetele Cluj, Timis si Bihor. Cea mai semnificativa evolutie a ecosistemului de start-up-uri din Romania a avut loc in 2017, cand numarul de start-up-uri tehnologice nou-infiintate aproape s-a triplat fata de 2016.
Principalele piete reprezentate sau vizate de ecosistemul de start-up-uri din Romania sunt in Europa (Franta, Spania, Italia), in timp ce 41% dintre participantii la cercetare au indicat SUA drept piata principala.
Cine castiga cei mai multi bani
Start-up-urile cu cel mai mare numar de angajati sunt cele din categoriile fintech (35,2%), automatizare (35,2%) si marketing (14,2%).
Start-up-urile cu cele mai mari venituri se regasesc in aceleasi categorii: automatizare (38,1%), fintech (31,8%) si marketing (12,1%).
Principala provocare a start-up-urilor de tehnologie este nevoia de finantare pentru sustinerea operatiunilor si extindere.
Principala sursa de finantare a start-up-urilor de tehnologie este autofinantarea, in timp ce 36% dintre acestea au realizat strangere de fonduri private (business angels 23%, venture capital 9%, equity crowdfunding 4%).