Bitdefender avertizeaza: conectarea la retelele publice de Wi-Fi ajuta hackerii sa copieze datele personale
wificonectare wifihackeriatac hackeri
Datele personale de pe telefon, laptop sau tableta sunt mult mai expuse riscului de a fi atacate pe durata vacantei de vara, cand turistii in cautare de internet gratuit se conecteaza frecvent la retele publice de Wi-Fi.
Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender sustin ca informatiile personale de pe telefon, laptop sau tableta sunt mult mai expuse riscului de a fi compromise sau furate pe durata vacantei de vara, cand turistii in cautare de internet gratuit se conecteaza la retele publice de Wi-Fi, fara sa tina cont de riscurile de securitate.
Din moment ce accesul la internet in roaming poate genera costuri suplimentare in factura la mobil, turistii obisnuiesc sa se conecteze frecvent la retele Wi-Fi, pe care le considera inofensive. Contrar asteptarilor, conectarea la o retea de internet controlata de un raufacator pentru navigarea pe retele sociale sau verificarea conturilor de email poate duce la pierderea parolelor sau a datelor de pe dispozitive.
Iata o lista cu locurile in care sa evitati folosirea retelelor de Wi-Fi:
Desi
aeroporturile au proceduri stricte in materie de securitate fizica, exista loc pentru imbunatatiri ale securitatii informatice, mai ales in cazul retelelor de internet. Numeroase experimente sociale facute de experti in securitate IT demonstreaza ca pasagerii s-ar conecta la orice retea care promite internet gratuit in aeroport si ar accepta integral termenii si conditiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai multi cad in capcana retelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar si conecteaza telefoane, tablete sau chiar laptopuri la retele nesecurizate. Odata conectate, atacatorii pot colecta cu usurinta toate parolele.
In cazul
hotelurilor, este important sa solicitati la receptie datele referitoare la reteaua de internet: user name si parola. Frecvent, la hotelurile care ofera internet gratuit, turistii omit sa mai ceara detalii legate de serviciile de internet si cauta retele pe cont propriu, direct de pe telefon, in speranta ca nu sunt parolate. De exemplu, daca va cazati la hotel Central, numele retelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, in timp ce un atacator v-ar putea pacali cu o retea denumita „FREE Hotel Central Wi-Fi”. Semnalati receptionerilor astfel de tentative de inselaciune.
Daca folositi
transportul public (autobuz sau tren), tentatia de a va conecta la Wi-Fi in gara sau statia de autobuz va poate expune nu doar riscului furtului de date. Mai mult, daca cineva va sustrage sau va gaseste smartphone-ul, tableta sau laptop-ul in astfel de locuri, este util sa puteti sa blocati accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonica sau mesajele text. De aceea, protejati-va
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro