Atentie, puteti fi spionat usor prin intermediul telefonului dvs. mobil!
telefon mobilspionajmonitorizare telefon mobil
Cel mai bun spion din ziua de astazi nu seamana deloc cu James Bond. Nu conduce masini luxoase, nu impusca armate de inamici, nu arunca in aer cladiri si nici nu seduce cele mai frumoase femei. In schimb este deosebit de eficient si afla tot ce e de aflat. Si pentru asta nici macar nu trebuie sa se ascunda, fiindca cei spionati au grija ei singuri sa nu stea vreo clipa departe de el. Este vorba despre telefonul mobil.
S-au dus vremurile cand agentii secreti apelau la tot felul de strategii ingenioase pentru a patrunde (fizic) in cladiri super-securizate si a fotografia cu un aparat miniatural documente secrete. Astazi, spionajul se face de la distanta, poate chiar de pe cealalta parte a globului, prin simpla ascultare a telefonului mobil al adversarului politic, concurentului economic etc.
Spionii nu mai au astfel nevoie sa treaca de alarme sofisticate si sa sparga seifuri, din moment ce persoanele urmarite, oriunde s-ar afla, isi scot cu un gest reflex mobilul si si-l pun sa stea sub ochii lor lor pe masa, exact cum sta un microfon la o conferinta de presa.
Beneficiind de acest avantaj colosal al apropierii permanente fata de cel spionat, telefonul mobil devine astfel o sursa de informatii complete, informatii pe care le furnizeaza inclusiv atunci cand este inchis.
Un software special, o aparatura de interceptare si, gata, telefonul capteaza si transmite tot: convorbiri, mesaje, date salvate in memoria sa, imagini - deci nu numai informatii de serviciu, cu caracter politic, economic sau militar, ci si informatii private, care creioneaza un portret exact al individului-tinta, in baza caruia pot fi anticipate miscarile sale viitoare.
Concret, ce poate sa faca un telefon spion?
• sa transmita orice discutie ambientala;
• sa filmeze sau sa fotografieze locul in care se afla;
• sa transmita pozitia cu o precizie de cativa metri, inclusiv istoricul deplasarilor telefonului (si implicit ale tintei);
• sa inregistreze orice convorbire telefonica si toate SMS-urile date sau primite;
• sa copieze si sa transmita agenda telefonica, toata mesageria scrisa sau vocala, traficul de emailuri, notitele, fotografiile (inclusiv locatiile GPS de unde au fost facute);
• sa recupereze toate informatiile sterse de pe telefon: apeluri, SMS-uri, contacte, emailuri, istoric navigare Internet;
• sa inregistreze toate operatiunile de banking online (sume de bani, explicatii, conturi, banci, tranzactii, coduri PIN etc.);
• sa identifice celelalte telefoane aflate pe o raza de 300 de metri.
In plus, telefonul mobil permite realizarea de corelatii intre anumite informatii si evenimente: traseele parcurse, ziua de salariu, bancomatul de unde scoate proprietarul telefonului bani de pe card, ce plati face, magazinele de unde se aprovizioneaza etc. Si chiar daca toate aceste lucruri par banale si fara consecinte, ele pot contribui, cum spuneam, la alcatuirea unui model foarte precis de comportament al tintei, facand-o astfel usor predictibila.
Cum se realizeaza supravegherea telefonului?
Interceptarea legala a telefoanelor o pot face doar institutiile cu atributii in securitatea nationala, in baza unui mandat judecatoresc. Daca exista acest mandat, treaba e simpla deoarece fiecare operator de telefonie/comunicatii este obligat prin lege sa puna la dispozitia acestor institutii aparatura pentru interceptare. Tehnic, se cloneaza cartela, astfel ca in retea mai apare un telefon care inregistreaza tot ce se opereaza de pe telefonul-tinta.
Si interesant este ca interceptarea nu produce niciun zgomot de fond, nu are ecou si nu poate fi depistata prin absolut nicio metoda si cu niciun aparat. Si trebuie accentuat acest lucru, pentru ca sunt foarte multi “specialisti” sau persoane cu “relatii la nivel inalt” care pretind ca pot verifica daca telefonul este ascultat (contra unei sume de bani, desigur).Acestia nu sunt insa decat niste impostori.
Apoi, un alt mod de a intercepta convorbirile este prin intermediul unor aparate relativ usor de procurat din strainatate si ale caror preturi merg de la 1.000 de euro in sus. Aceste aparate sunt folosite in special de companii pentru a-si monitoriza angajatii si pot fi chiar destul de performante - de exemplu permit inregistrarea automata a convorbirilor, atat a celor date cat si a celor primite, filtrarea dupa ora convorbirii sau cautarea dupa cuvinte-cheie.
Firmele folosesc aceste aparate in mai multe scopuri: pentru a se asigura ca angajatii nu divulga date confidentiale, ca nu fac “tranzactii” incorecte cu competitorii, ca nu folosesc prea mult in scop personal telefoanele firmei etc. Este nevoie doar de un mic program incarcat pe telefonul care urmeaza a fi urmarit si acesta transmite in totalitate convorbirile efectuate, dar si orice conversatie facuta in zona de proximitate.
Totusi, sa spunem ca supravegherea cea mai frecventa a angajatilor nu se face prin intermediul telefonului mobil, ci prin intermediul calculatoarelor individuale de la birou. Pe principiul ca increderea e buna, dar controlul e si mai bun, peste jumatate din managerii din Romania utilizeaza in momentul de fata solutii software cu ajutorul carora monitorizeaza calculatoarele angajatilor.
Si treaba aceasta e banala din punct de vedere tehnic – practic orice administrator de retea poate urmari fara niciun efort fiecare apasare de taste a unui angajat din firma, poate citi toate emailurile si poate vedea ce site-uri de internet acceseaza fiecare. Dar despre acest subiect, mai pe larg, intr-un articol viitor.