Aproape 60% din software-ul din Romania este nelicentiat
software licentiatsoftware nelicentianstudiu bsamalware
Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice si pentru a-si impulsiona cresterea, companiile din Romania ar trebui sa evalueze ce software au si sa elimine software-ul nelicentiat, arata studiul BSA The Software Alliance, 2018 Global Software Survey.
Studiul, lansat astazi, arata ca, in Romania, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licentiat corespunzator. Aceasta cifra reprezinta o scadere cu 1% a ratei de utilizare de software nelicentiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat in 2016.
In intreaga lume, organizatiile folosesc software-ul pentru a-si imbunatati afacerile, pentru a-si spori profiturile, pentru a ajunge pe noi piete si pentru a obtine avantaje competitive.
Dupa cum arata directorii de tehnologia informatiei si dupa cum confirma si analiza detaliata in studiu, in cazul in care software-ul nu este licentiat corespunzator, organizatiile se confrunta cu un risc semnificativ de a cadea victima unor amenintari de securitate care duc adesea la afectarea activitatii de business.
Pentru a intelege mai bine implicatiile utilizarii software-ului neautorizat, BSA a lansat studiul 2018 Global Software Survey: Software Management: Security Imperative, Business Opportunity.
Studiul masoara volumul si valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din peste 110 tari si regiuni si include aproape 23.000 de raspunsuri din partea consumatorilor, angajatilor si directorilor de tehnologia informatiei.
Potrivit studiului, utilizarea de software nelicentiat, desi intr-un trend descendent, este inca foarte raspandita. Software-ul nelicentiat continua sa fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentand 37% din software-ul instalat pe computere - o scadere de doar 2% fata de 2016.
De asemenea, directorii de tehnologia informatiei arata ca software-ul nelicentiat este tot mai riscant si mai scump. Malware-ul asociat software-ului nelicentiat costa companiile din intreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an.
Directorii de tehnologia informatiei considera ca evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor si a altor amenintari de securitate cauzate de malware reprezinta principalul motiv pentru a se asigura ca software-ul din retelele lor este pe deplin licentiat.
Totodata, cresterea nivelului de respectare a conditiilor de licentiere a software-ului este acum un factor de crestere economica, pe langa faptul ca reprezinta un imperativ de securitate.
Cand companiile adopta masuri pragmatice pentru a-si imbunatati gestionarea software-ului, isi pot creste profiturile cu pana la 11%.
Organizatiile pot adopta masuri semnificative pentru a imbunatatI gestionarea software-ului. Studiile arata ca organizatiile pot obtine pana la 30% economii in costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software si de optimizare a licentelor pentru programele pentru calculator.
Prin analiza aprofundata, studiul arata ca organizatiile pot implementa masuri eficiente, inclusiv programe SAM, pentru a imbunatati modul in care gestioneaza software-ul, sporindu-si astfel profiturile, reducand riscurile de securitate si crescand oportunitatile.
BSA The Software Alliance este cea mai cunoscuta organizatie creata in scopul promovarii industriei globale de software in fata guvernelor si pe piata internationala.
Membrii sai se numara printre cele mai inovatoare companii din lume, creand solutii software care catalizeaza economia si imbunatatesc viata moderna.
Cu sediul central in Washington DC si activitate in peste 60 de tari, BSA initiaza demersuri pentru utilizarea legala de software si sustine adoptarea de politici publice menite sa sporeasca inovatia tehnologica si sa aduca crestere si dezvoltare in economia digitala.